Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

British Documentary 2014
Cele mai bune documentare britanice vor putea fi vizionate la cea de-a cincea ediție a British Documentary


În data de 6 octombrie 2014, ora 19.00, se dă startul celei de-a cincea ediții a "British Documentary".
Proiectul, organizat de British Council, include 10 proiecții săptămânale care vor avea loc în perioada 6 octombrie – 15 decembrie, în zilele de luni (cu excepția zilei de luni, 10 noiembrie), începând cu ora 19.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în Studioul „Horia Bernea”.

Filmele sunt subtitrate în limba română, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Păstrând tradiția edițiilor anterioare, filmele ce vor fi prezentate la British Documentary au fost nominalizate sau câştigătoare ale premiilor acordate la Festivalul de film documentar Grierson, din Marea Britanie, în ultimii ani.

Particularitatea proiectului British Documentary constă în diversitatea temelor abordate de documentarele prezentate, de la probleme ale lumii contemporane - escaladarea extremismului religios, conflictele armate din Siria și din alte zone ale lumii, redefinirea și acceptarea sexualității, statutul femeii în societăți represive -, până la teme artistice și subiecte ştiinţifice.

Ediţia a cincea se deschide cu un documentar despre celebrul scriitor Salman Rushdie, acuzat de blasfemie și urmărit 10 ani de o condamnare la moarte.
Documentarul coincide cu publicarea ultimului volum al scriitorului, „Joseph Anton: Memorii”, prezentând o serie de interviuri realizate de Alan Yentob, cu Salman Rushdie însuşi și ofițerii însărcinați cu protecția sa, cu membrii familiei lui Rushdie și prietenii săi apropiați.

Programul proiecțiilor, care vor avea loc în perioada 6 octombrie – 15 decembrie 2014, este disponibil pe website-ul British Council (www.britishcouncil.ro). Filmul programat pentru data de 1 decembrie va fi proiectat marți, 2 decembrie, ca urmare a sărbătorilor dedicate Zilei Naționale a României.

British Documentary, editia V, se desfășoară în București în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, iar la nivel național, proiectul este susținut de EuropaFM și de partenerii media HotNews, Cinemagia și Șapte Seri.


Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să ne contactați:
Luise Vuiu
Head Strategic Partnerships and Marketing

British Council România
Calea Dorobanților nr. 14, București
Tel: 021 307 9600 / 0724 288 881
luise.vuiu@britishcouncil.ro


Mai multe informații sunt disponibile pe website-ul British Council România:

http://www.britishcouncil.ro/evenimente/british-documentary-bucuresti

PROGRAM

6 octombrie - „CONDAMNAREA LA MOARTE – POVESTEA LUI SALMAN” (82 min.)
13 octombrie -„SIRIA: ÎNTRE FRONTURI” (50 min.)
20 octombrie –„SALMA” (91 min.)
27 octombrie -„ORDINE ȘI DEZORDINE: POVESTEA ENERGIEI” (60 min.)
3 noiembrie – „ZONA DE SIGURANȚĂ: CÂMPURILE MORȚII SRI LANKA” (96 min.)
17 noiembrie - „PRIBEGII ȘOSELELOR” (90 min.)
24 noiembrie -„PROBLEMA AJUTORULUI UMANITAR” (120 min.)
2 decembrie - ora19.00 -„BĂIATUL DE PE PLAJĂ” (28 min.)
- ora 19.30 -„REGINA ADOLESCENTĂ A FRUMUSEȚII” (60 min.)
8 decembrie - „COMPUTERUL VECHI DE 2000 DE ANI: MECANISMUL DE LA ANTIKYTHERA” (60 min.)
15 decembrie -„ÎN LUMINA REFLECTOARELOR: NORMAN PARKINSON” (75 min.)


Detalii despre filmele din 6 octombrie – 15 decembrie 2014


Condamnarea la moarte: povestea lui Salman
2012, Jill Nichols
82 min.

Salman Rushdie dezvăluie, pentru prima dată, adevărul celor 10 ani în care a stat ascuns ca urmare a condamnării la moarte proclamate de ayatolahul iranian Khomeini.
Documentarul coincide cu publicarea ultimului volum al scriitorului, „Joseph Anton: Memorii”, prezentând o serie de interviuri realizate de Alan Yentob, cu Salman Rushdie însuşi și ofițerii însărcinați cu protecția sa, cu membrii familiei lui Rushdie și prietenii săi apropiați.

Siria: între fronturi
2013, Olly Lambert
49 min.

Regizorul Olly Lambert explorează zona râului sirian Orontes și documentează pozițiile de ambele părți ale frontului sirian: cea a guvernului și a președintelui Assad și cea a unei grupări de opoziție - Armata Siriană Liberă, într-un documentar fără precedent, considerat a fi cel mai important material jurnalistic realizat pe teritoriul Siriei.
Documentarul este câștigătorul a numeroase premii printre care BAFTA, David Bloom și Grierson.

Salma
2013, Kim Longinotto
91 min.

Odată ajunsă la pubertate, Salma a fost obligată să-și petreacă următorii nouă ani izolată într-o cameră din casa familiei sale. În pofida tuturor greutăților întâmpinate și a privării de libertate, Salma reușește să își găsească un refugiu scriind poezii, care ajung să fie publicate cu ajutorul mamei sale. Lipsa accesului la educație, discriminarea femeilor și rolul de opresiv al comunității în deciziile membrilor săi sunt doar câteva din problemele ridicate în documentarul realizat de Kim Longinotto, regizoare câştigătoare a numeroase premii internaţionale.

Ordine și dezordine: povestea energiei
2012, Nic Stacey
60 min.

Profesorul Jim Al-Khalili dezvăluie povestea uluitoare a felului în care au fost descoperite legile care guvernează universul. Energia este de o importanță vitală pentru noi toți, însă, ce este ea mai exact?
Profesorul Jim Al-Khalili investighează un set de legi ale fizicii care leagă toate elementele lumii noastre, de la motoare la oameni și stele. Ceea ce aflăm este că energia, atât de importantă în viața de zi cu zi, ne ajută să înțelegem mecanismele din spatele întregului univers.


Zona de siguranță – Câmpurile morții din Sri Lanka
2013, Callum Macrae
96 min.

Câștigător al premiului publicului în 2013 la Festivalul de Film Internațional pentru Drepturile Omului de la Nuremberg, documentarul lui Callum Macrae urmărește evenimentele tragice ale ultimelor luni ale războiului civil din Sri Lanka, prezentând cu acuratețe unele dintre cele mai grave crime de război și împotriva umanității. Mărturie stau relatările supraviețuitorilor și materialele video înregistrate atât de victime, cât și de uzurpatori.


Pribegii şoselelor
2012, Chris Cottam
91 min.

Rich Hall ne poartă într-o călătorie personală pentru a defini ce anume caracterizează filmele genului road movie. Încă de la începuturile cinematografiei americane, road movie-ul a fost sinonim cu cultura americană, iar filme precum Bonnie și Clyde, Fructele mâniei și Thelma și Louise au demonstrat memorabil acest lucru. Umorul caracteristic lui Rich Hall, prezentatorul documentarului, urmărește inclusiv modul în care contextul social, economic și politic au contribuit la redefinirea genului artistic.


Problema ajutorului umanitar
2012, Ricardo Pollack
120 min.

Acum 45 de ani, un grup de tineri și-a propus să ofere sprijin victimelor zonelor de conflict, însă au realizat în scurt timp că până și cele mai bune intenții pot fi contestate în fața pericolului iminent.
„Problema cu ajutorul umanitar” analizează îndeaproape întâmplările care au avut loc de-a lungul celor mai mari dezastre umanitare din ultimii 50 de ani. În pofida bunelor intenții, să fi fost ajutorul acordat mai degrabă o piedică?


Băiatul de pe plajă
2013, Emil Langballe
28 min.

Juma este șomer și, ca majoritatea tinerilor kenyeni, visează la o viață mai bună peste hotare. Într-o zi o întâlnește pe Lynn, din Marea Britanie, și deodată Europa pare a să fie mult mai aproape.
Câștigător al premiului la categoria „Cel mai bun documentar de scurt-metraj” la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, documentarul lui Emil Langballe surprinde complicațiile unei forme de turism aparte, în care promisiunile constituie principala sursă de atracție.


Regina adolescentă a frumuseții
2012, Dan Murdoch
58 min.

Documentarul lui Dan Murdoch aruncă o privire în culisele concursurilor de frumusețe și pune sub semnul întrebării artificialitatea unor astfel de evenimente. Protagonista documentarului, primul adolescent din Marea Britanie care a făcut o operaţie de schimbare de sex, dezvăluie toate provocările întâmpinate în încercarea de a-și accepta și destăinui propria identitate, de la operațiile estetice până la tentativele de suicid.
Computerul vechi de 2000 de ani: mecanismul de la Antikythera
2012, Michael Beckham
59 min.

Documentarul dezvăluie povestea extraordinară a computerului vechi de 2000 de ani, construit de grecii antici, precum și întreaga mobilizare de forțe susținută de o echipă de cercetători internaționali pentru a afla misterul din spatele acestui artefact unic, cunoscut drept „mecanismul de la Antikythera”.


În lumina reflectoarelor: Norman Parkinson
2013, Nicola Roberts
75 min.

Norman Parkinson este cunoscut atât pentru îndelungata sa carieră ca fotograf revoluționar în domeniul modei, cât şi drept un personaj excentric, pasionat de gastronomie, care și-a creat propria marcă de cârnați. Fotografiile impresionante, precum și înregistrări ce până acum nu au fost accesibile publicului constituie farmecul aparte şi ineditul acestui documentar, alături de interviuri cu Iman, Jerry Hall, Carmen Dell’Orefice și Grace Coddington, directorul de creație al prestigioasei reviste de modă Vogue.înapoi la pagina principală
 
inchis