Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase, sau surprinzătoare, sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totdată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când, între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Clubul Ţăranului
PROGRAM


Miercuri, 25 noiembrie

Clubul este închis.

Joi, 26 noiembrie

18.00 Omagierea lui Vladimir de Repta (Asociația Frații Golescu)

Vineri, 27 noiembrie

18.00 Lansare de carte „Apologia Pârleazului” de Vintilă Mihăilescu

Sâmbătă, 28 noiembrie

8.30 - 13.30 Teatrul Paiața

20.00 Concert Poesis

Duminică, 29 noiembrie 

11.00 Mofturică și Răbdărică în misiune cu Zâna Măseluță
spectacol interactiv pentru copii de 3-9 ani cu dințisori de lapte. O poveste despre generozitate, empatie și încredere, despre cum să facem față fricilor și să ne exprimăm emoțiile.
rezervări la lumealuimomo@gmail.com, detalii la telefon 0723.565.113

Marți, 1 decembrie

Lansare de carte „De vorbă cu tine” de Vitali  Cipileagă

Miercuri, 2 decembrie - Vineri, 4 decembrie


Festivalul Internațional de Literatură

Literatură în ringul de box, la FILB 8


• Cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti: 2-4 decembrie, ora 19.00, Clubul Ţăranului

17 nume de primă mărime ale literaturii contemporane, oaspeţi din Turcia, Elveţia, Ungaria, Spania şi Statele Unite ale Americii şi România

În premieră absolută, FILB 8 aduce la Bucureşti LITERARY DEATH MATCH, un proiect spectaculos din SUA, în cadrul căruia 4 scriitori se înfruntă în lecturi publice în ringul de box

•„Lumea literară nu e una a păcii (ba din contră), însă normalitatea, în zilele acestea, este starea spre care tindem, chiar atunci când ne războim.” (Bogdan-Alexandru Stănescu, Președintele FILB)

• de la 18.30 la 19.00, FILB e în direct la emisiunea „Timpulprezent” de la Radio România Cultural, realizatori Adela Greceanu şi Matei Martin
• FILB este celmai important festival independent de literatură din România


Săptămîna viitoare debutează cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti. Începînd de miercuri, 2 decembrie şi pînă vineri, 4 decembrie, iubitorii de literatură din capitală sînt aşteptaţi la Clubul Ţăranului, în fiecare seară, de la ora 19.00.
Afişul ediţiei din acest an include 17 nume de primă mărime ale literaturii contemporane, oaspeţi din Turcia, Elveţia, Ungaria, Spania şi Statele Unite ale Americii şi România.
Noutatea ediţiei din acest an o constituie introducerea unui nou format: FILB 8 aduce la Bucureşti LITERARY DEATH MATCH, un proiect născut în Statele Unite ale Americii, show în cadrul căruia 4 scriitori se înfruntă în lecturi publice într-un ring de box, evaluaţi de un juriu.

„De-a lungul celor 8 ediții (da, am ajuns la a opta) am încercat să facem mereu ceva nou, să păstrăm dinamismul acestui festival. Fie că am adus autori din Brazilia sau Malta, fie că am invitat manageri culturali din Irlanda, noutatea a fost parte integrantă din programul nostru. Anul acesta mizăm fie pe autori care nu erau «pregătiți» în anii trecuți, cum ar fi Adriana Bittel sau Ion Iovan, sau pe autori din spații pe care încă nu le sondaserăm – Burhan Sönmez (Turcia) sau Iván Repila (Spania). György Dragomán e un scriitor atât de elaborat, încât a-l invita pentru a doua oară într-un festival (în opt ani) nu mai pare nimănui un lucru neobișnuit. Ceea ce va atrage atenția tuturor, însă, va fi acest Literary DeathMatch, un ring în care se înfruntă (neletal) patru poeți. Este, într-un fel, declarația noastră de normalitate: ne putem război fără sânge. Și, da!, lumea literară nu e una a păcii (ba din contră), însă normalitatea, în zilele acestea, este starea spre care tindem, chiar atunci când ne războim.”
(Bogdan-Alexandru Stănescu, Președintele FILB)

În prima seară a FILB 8 îşi dau întîlnire doi prozatori străini născuţi în România: György Dragomán din Ungaria, unul dintre cei mai premiaţi autori est-europeni ai momentului, ale cărui cărţi au apărut în traducere la Editura Polirom şi prozatoarea elveţiană Dana Grigorcea, unul dintre numele în plină ascensiune ale scenei literare de limbă germană (cel mai recent roman al său, aflat în curs de traducere în limba română, a concurat anul acesta la premiul Cartea Anului în Elveția). Lor li se vor alătura cunoscuții scriitori români Adriana Bittel şi Ion Iovan.

În cea de a doua seară a Festivalului susţin lecturi publice Iván Repila, unul dintre cei mai promițători scriitori spanioli din noua generație, pe care cititorii români îl pot citi în limba română la Editura Univers şi Burhan Sönmez, considerat una dintre cele mai puternice voci ale literaturii turce de astăzi, şi el aflat în curs de traducere în colecţia „Biblioteca Polirom”. Lor li se alătură scriitorii români Octavian Soviany şi Cosmin Perţa.

Cea de a treia seară e dedicată proiectului LITERARY DEATH MATCH, cele 4 nume care se vor înfrunta în ringul de box de la Clubul Ţăranului sunt: Tara Skurtu, poeta americană cu rădăcini româneşti, Svetlana Cârstean, Răzvan Ţupa şi Mugur Grosu, iar echipa juraţilor este formată din: Bogdan-Alexandru Stănescu – poet, critic literar, preşedintele FILB, Luiza Vasiliu – jurnalist cultural şi cunoscutul om de radio şi televiziune Andrei Gheorghe.

FILB, cel mai important festival independent de literatură din România, a fost iniţiat în 2008 de managerul cultural Oana Boca Stănescu, alături de scriitorii Vasile Ernuşi Bogdan-Alexandru Stănescu. Din 2012, IoanaGruenwald s-aalăturat echipei organizatorice.
FILB este singurul festival europeanprezentat anul acesta în cadrul celui mai mare festival din lume, Edinburgh Festivals. În primăvară, FILB a fost recomensat cu Premiul al II-a la secţiunea „Artă, cultură” în cadrulg Galei Societăţii Civile, ediţia a XIII-a, iar la începutul anului FILB 7 a fost nominalizat în 2015 la Premiile Radio România Cultural la categoria „Cel mai bun eveniment al anului”.


Cu sprijinul: Ministerul Culturii, ARCUB, Primăria București, Institutul Cultural Român, Muzeul Național al Literaturii Române, Administrația Fondului Național Cultural
Parteneri principali: Pro Helvetia, Ambasada Elveției, British Council, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Institutul Cervantes, Clubul Țăranului, Centrul Național al Cărții, Cărturești, Dacia, Simona Kessler International Copyright Agency
Parteneri: Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, Editura Polirom, Editura Cartea Românească, Editura Humanitas, Editura Trei, Editura Tracus Arte, Editura Univers, Editura MTTLC, Headsome Communication

Joi, 3 decembrie 2015, la ora 18:30

Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni, Sean Penn, Iggy Pop, Danielle Darrieux – o distribuție de excepție pentru un film răscolitor: Persepolis, o producție Franța 2007, în care iranianca Marjane Satrapi, coregizor, alături de Vincent Paronnaud, împletește povestea propriei copilării și tinereți cu tulburătoarea poveste a 15 ani din istoria Iranului, începând cu revoluția care a răsturnat monarhia și trecând prin momente ale războiului dintre Iran și Irak. Filmul, văzut prin ochii personajului principal, este o radiografie a schilodirii societății iraniene din acea perioadă, tot mai afectată de fundamentalism și tot mai puțin fericită.

Fundația ICAR și Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) vă invită joi, 3 decembrie 2015, la ora 18:30, la Clubul Țăranului, să o însoțiți pe Marjane Satrapi în această călătorie, prin intermediul filmului de animație pe care l-a realizat într-o impresionantă grafică alb-negru, după povestirile sale sub formă de benzi desenate - Persepolis: povestea unei copilării şi Persepolis 2: povestea întoarcerii - ambele foarte bine primite în Franţa și apreciate în întreaga lume.

Persepolis o urmărește pe Marjane și dramaticele întorsături ale vieții acesteia, provocate de schimbările profunde ale lumii în care trăiește. Marjane este o fetiță de 9 ani care ascultă muzică punk și nu se teme să spună ce gândește. Mai târziu, ea crește și revolta ei față de sistem îi obligă pe părinţii acesteia să o trimită la studii în Austria, pentru a o proteja. Însă fetei îi e dor de părinți și de țara ei și, după ce termină liceul, decide să se întoarcă în Iran. Dar aici nimic nu mai este cum știa ea. E obligată să poarte văl și să trăiască într-o societate cu reguli care i se par absurde și tiranice. La vârsta de 24 de ani realizează însă că nu poate trăi în Iran și, cu inima sfâşiată, decide să părăsească definitiv țara şi să se mute în Franţa.

Titlul Persepolis, inspirat după numele capitalei persane din secolul VI î. Hr., vine să amintească despre vechea și măreața civilizație a Persiei, punând în contrast felul în care este perceput Iranul în prezent - o monocultură a fundamentalismului şi a terorismului. Filmul a primit cinci premii, printre care "Premiul Juriului" la Festivalul de la Cannes 2008, și patru nominalizări la festivaluri internaționale.

Persepolis, film distribuit în România de Transilvania Film, este alegerea noastră pentru cea de-a patra proiecție de film dintre cele șase programate în proiectul SALUT - Suntem Acasă în Locul Unde Trăim, derulat de Fundația ICAR și MNȚR, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. 


Sămbătă, 5 decembrie

8.30 - 13.30 Teatrul Paiața

21.00  Concert Jazz opella

Duminică, 6 decembrie

11.00 SPECTACOL de CRĂCIUN cu MOȘ CRĂCIUN
Mofturică și Răbdărică salvează Noaptea de Ajun
spectacol interactiv pentru copii de 3-10 ani, în care vor învăța despre cum să facă propriile alegeri, să aibă răbdare, să fie generoși și să privească dincolo de propriile dorințe.
rezervări la lumealuimomo@gmail.com, detalii la telefon 0723.565.113

19.00 Teatru de improvizație ImproFUN


Luni, 7 decembrie


17.00 Lansare „Marea Hoinăreală” & Concert


Miercuri, 9 decembrie


17.00 Eveniment IQADS

Duminică, 13 decembrie 

11.00 PREMIERĂ
Domnisoara Poimâine și Joaca de-a Timpul
– spectacol muzical și interactiv, adresat copiilor de la 3 la 8 ani, care întreabă “de ce azi e azi și cum apare mâine” și care vor sa treacă timpul repede, să se facă mari dintr-o dată.
rezervări la lumealuimomo@gmail.com, detalii la telefon 0723.565.113

Duminică 20 decembrie

11.00 SPECTACOL de CRĂCIUN cu MOȘ CRĂCIUN
Mofturică și Răbdărică salvează Noaptea de Ajun
spectacol interactiv pentru copii de 3-10 ani, în care vor învața despre cum sa facă propriile alegeri, să aibă răbdare, să fie generoși și să privească dincolo de propriile dorințe.
rezervări la lumealuimomo@gmail.com, detalii la telefon 0723.565.113-------------------------------
Clubul Țăranului
Str. Monetăriei, nr. 3
Telefon: 021 310 80 48
Mail: clubult@gmail.com 
www.facebook.com/ClubulTaranului

 
înapoi la pagina principală