Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Ethnophonie
Muzică lăutărească cu Taraful Vasile Năsturică

CD 19

Muzică lăutărească cu Taraful Vasile Năsturică
Lăutărească Music with Vasile Năsturică’s Ensemble

Discul este consacrat, ca şi CD 16, muzicii lăutarilor romi ai Bucureştiului – una din cele mai originale, complexe şi rafinate pe care le-a produs România în vremea din urmă. El se distinge de precedentul prin culoarea sonoră generală (alte instrumente, alte voci, alţi muzicieni, fiecare din ei cu un stil de execuţie personalizat) şi mai ales prin parfumul oriental-balcanic pregnant al muzicii.
Capodopera sa este, poate, suita iniţială, care aminteşte de lumea sonoră a Fanarului cosmopolit de acum un secol. Adevărul este însă că fiecare piesă – inclusiv Mamo, mamo, o mişcătoare cântare lirică în limba romani – este o mică bijuterie muzicală.

Interpreţi principali:
Vasile Năsturică (vioară),
George Petrache (voce),
Ştefan Ionel Ioniţă (voce, acordeon)

Durată totală: 68:48

Broşură: 24 de pagini, cu text de prezentare în română şi engleză

Apărut: 2009; înregistrări realizate în 2009
înapoi la pagina principală
 
inchis