Catre Tur Virtual
Ethnophonie este o colecţie de CD-uri editată de muzeu cu sprijinul Fundaţiei Alexandru Tzigara Samurcaş, care construieşte o imagine de ansamblu asupra muzicilor de tradiţie orală din România şi ţările vecine. Colecţia conţine muzici săteşti şi orăşeneşti ale românilor, dar şi ale maghiarilor, romilor, evreilor, ucrainenilor şi aromânilor.
Interpreţii sunt muzicieni, tarafuri şi fanfare populare de elită. Printre ei, celebrităţi: taraful „Haidouks” din Clejani, fanfarele din Zece Prăjini, taraful „Ardealul” din Gherla, grupul Iza din Maramureş.
Discurile sunt însoţite de broşuri bilingve incluzând informaţii, comentarii etnologice, versuri şi fotografii.
Ethnophonie este o colecţie de înalt nivel calitativ, răsplătită prin distincţii occidentale: Premiul Academiei Charles Cros – Franţa (2005) şi Premiul Criticii Germane a Discului (2007).

Mai multe informaţii pe www.ethnophonie.ro

CD 19 - Muzică lăutărească cu taraful Vasile Năsturică
CD 19 - Muzică lăutărească cu taraful Vasile Năsturică

Discul este consacrat, ca şi CD 16, muzicii lăutarilor romi ai Bucureştiului – una din cele mai originale, complexe şi rafinate pe care le-a produs România în vremea din urmă. El se distinge de precedentul prin culoarea sonoră generală (alte instrumente, alte voci, alţi muzicieni, fiecare din ei cu un stil de execuţie personalizat) şi mai ales prin parfumul oriental-balcanic pregnant al muzicii. Capodopera sa este, poate, suita iniţială, care aminteşte de lumea sonoră a Fanarului cosmopolit de acum un secol. Adevărul este însă că fiecare piesă – inclusiv „Mamo, mamo”, o mişcătoare cântare lirică în limba romani – este o mică bijuterie muzicală.

Interpreţi principali: Vasile Năsturică (vioară), George Petrache (voce), Ştefan Ionel Ioniţă (voce, acordeon)
Durată totală: 68:48
Broşură: 24 de pagini, cu text de prezentare în română şi engleză
Apărut: 2009; înregistrări realizate în 2009
Preț: 24,50 leiînapoi la pagina principală
 
inchis