Catre Tur Virtual
Muzeul  Ţăranului Român, Muzeu Naţional de Arte şi Tradiţii, deţine cea mai bogată colecţie de obiecte ţărăneşti din România. Cele aproape 90.000 de piese aflate în patrimoniul său sunt tot atâţia martori care pot ajuta pe contemporanii noştri să înţeleagă cultura satului. Acest veritabil tezaur de interes naţional şi internaţional este depozitat şi conservat după riguroase criterii ştiinţifice şi beneficiază, încă de la constituirea colecţiei, de cataloage sistematice şi de un complex de fişiere realizat ulterior. Raţiuni practice, dar şi legi consacrate de depozitare şi conservare au condus la împărţirea patrimoniului în mai multe colecţii: ceramică, port, textile, obiecte din lemn, religioase, obiceiuri etc. El s-a constituit începând cu anul 1906 şi continuă să crească permanent prin cercetările de teren desfăşurate în toate provinciile româneşti, urmate de achiziţii masive vizând cvasi-totalitatea artelor tradiţionale între care ceramica, lemnul şi textilele au fost cel mai bogat reprezentate.
Colecţia de ceramică cuprinde circa 18.000 de piese reprezentative pentru producţia celor aproape 200 centre de olărit din România. Alături de acestea se află si inventarul complet al unor ateliere de olar din Hunedoara şi Vâlcea, datând din secolul trecut şi care ajută la conturarea unei reprezentări complexe a acestui meşteşug.
Deţinem piese de excepţie din centrele: Horezu, Oboga, Vama, Pisc, Curtea de Argeş, Leheceni, Lăpuş, Biniş, Bârsa, Corund, Glogova, Marginea, Rădăuţi, Noul Român, Drăuşeni, Făgăraş. Cea mai veche piesă de ceramică datată poartă inscripţia 1746. Colecţia de port numără aproape 20.000 de piese de costum din toate provinciile româneşti, începând cu prima jumătate a secolului al XIX lea, un fond valoros pentru cercetarea croiului, a materialelor folosite, a decorului, a cromaticii, a funcţiilor, reprezentative pentru toate provinciile ţării, din secolele XIX şi XX. Personalităţi precum Sabina Cantacuzino, Elisa I. Brătianu, Regina Maria sau colecţionari ca Dimitrie Comşa şi Octavian Roguski au donat în secolul trecut muzeului obiecte remarcabile, adevărate opere de artă ţărănească.
Cele aproape 10.000 de piese care alcătuiesc colecţia de ţesături pentru interior, confecţionate din in, cânepă, bumbac, borangic sunt elementele de bază cu care ţăranul a alcătuit arhitectura interioară a casei. Fondul a fost constituit pe de o parte la iniţiativa lui Al. Tzigara Samurcaş (1577 obiecte), iar pe de altă parte, în urma unor ample cercetări de teren organizate sub conducerea lui Tancred Bănăţeanu, când au fost achiziţionate peste 3.400 piese. Astfel de la 5.000 câte erau înregistrate în anul 1991, numărul lor a ajuns acum la aproape 10.000.
Ţesăturile din lână, peste 7.000 la număr, datând în marea lor majoritate de la începutul secolului al XIX-lea sunt de o mare diversitate zonală şi funcţională: scoarţe, velinţe, lăicere, păretare, grindare, cergi, cioltare de şa etc.
Aproape 8000 de piese formează patrimoniul colecţiei Lemn, mobilier şi feronerie selecţionate după criteriul reprezentativităţii, al multiculturalităţii, al vechimii, unicităţii şi al valorii artistice. La acest număr considerabil de piese s a ajuns şi prin donaţiile importante făcute de personalităţi şi instituţii: membri ai familiilor Brătianu, Kalinderu, Tătărăscu, Ministerul Domeniilor, Poşta Română, Institutul Român de Relaţii cu Străinătatea etc. Donaţii importante provin şi de la asociaţiile „Furnica” şi „Domniţa Maria” care aveau ca obiect de activitate promovarea tradiţiei. Contribuţii la îmbogăţirea colecţiilor muzeului au avut şi intelectualii satelor, cum ar fi învăţători ca Simeon Albu din Petrila (Hunedoara)şi Ion Bota din Cetea (Alba) sau preoţi ca Dumitru Popovici din Fărcaşa (Bacău). Panait Panaitescu a donat cavalul lui badea Cârţan, la care acesta a cântat la Expoziţia Internaţională de la Paris din 1900. Achiziţii extrem de importante sunt şi casa şi poarta lucrate de Antonie Mogoş din Ceauru (Oltenia), aduse de Alexandru Tzigara-Samurcaş în 1907, expuse în incinta muzeului ca dovezi ale măiestriei şi ingeniozităţii ţăranului român.
Obiectele realizate în tehnica dulgherească - hambarul, lada de zestre, patul, dulapul, dulapul-masă totalizează 130 de piese din toate zonele etnografice. Multe dintre acestea au intrat în patrimoniul muzeului prin donaţiile unor mari colecţionari ca Dimitrie Comşa sau Maria şi Nicolae Zahacinschi. Colecţia mai cuprinde unelte tradiţionale, elemente de arhitectură, piese de mobilier (lăzi de zestre, blidare, dulapuri, colţare), instrumentar pastoral şi pentru industria casnică textilă.
Icoanele pe sticlă şi pe lemn, izvoadele pentru icoane, xilogravurile, veşmintele preoţeşti, vasele şi alte obiecte cu destinaţii liturgice, troiţele şi crucile alcătuiesc colecţia Religioase al cărei număr cuprinde aproape 4.000 de piese.

ZILELE MUZEULUI ȚĂRANULUI | 10 – 20 septembrie 2020
Ca în fiecare început de toamnă, în preajma sărbătorii Înălțarea Sfintei Cruci, cunoscută în popor și ca Ziua Crucii, Muzeul Național al Țăranului Român prăznuiește cu expoziții noi, târg de icoane, ateliere de creativitate și multe filme.
 

Vă așteptăm, în perioada 10 – 20 septembrie 2020, la cea de a opta ediție a Zilelor Muzeului Țăranului.
 

Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri va avea loc în acest an în perioada 11 - 13 septembrie. Descoperiți în târg: prăznicare, sfinți protectori, heruvimi, Crucea în variante închipuite și zugrăvite pe icoane pe lemn, icoane pe sticlă, icoane de vatră, crucițe, cruci de mână, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte și lucrări care se înscriu în teritoriul artei sacre. De asemenea, cei mici sunt așteptați, în toate cele trei zile ale târgului, la ateliere de încrustații în lemn sau de pictură pe sticlă sau lemn.


Artiști invitați și specialiști ai muzeului, au pregătit pentru copii, pe tot parcursul lunii septembrie, o droaie de ateliere de creativitate: teatru de umbre, povești muzicale, pictură pe sticlă, modelaj în lut, croit, țesut și cusut, linogravură și câte și mai câte. Vă invităm să veniți cu poftă de joacă și curiozitate să descoperiți alături de noi bucuria lucrului și creativității.
 

Joi, 17 septembrie 2020, de la ora 17.00, vă așteptăm la sala Acvariu, la vernisajul expoziției de portrete fotografice realizate de Cornel Brad Oameni.Putere.România.Revoluție. Seria de portrete cuprinde următoarele personalități: Ion Iliescu, Doina Cornea, László Tőkés, Ioana Bărbat, Claudiu Iordache, Ioan Savu, Ioan Chiș, Petre Boroșoiu, Florian Răzvan-Mihalcea, Cătălin Regea, Radu Filipescu, Gelu Voican Voiculescu, Emilian Cutean, Dumitru Mazilu, Virgil Măgureanu, Petre Roman, Ion Gîtlan, Vladimir Andronic, Nicoleta-Lorena Giurcanu, Gabriela Floare Nanuș, Cecilia Jugănaru, Aurică Geneti, Dan Voinea, Teodor Brateș, Cornel Bădoiu, Herta Müller, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Mircea Dinescu, Octav Fulger, Marian Mierlă, Nicolae Streza, Mircea Bozan, Maria Chircă, Liviu Tofan, Petre Ignatencu, Paul Cozighian, Alexandru Tudor, Dorin Cîrlan și Corneliu Porumboiu.
Expoziția este realizată pentru reamintirea momentelor premergătoare, ale celor din timpul și celor ulterioare Revoluției române din decembrie 1989.


În week-endul 18 – 20 septembrie, Asociația Urban Events organizează Târgul Piața Țărănească și Meșter(Ești)!, în curtea interioară. 60 de producători, meșteri populari, artizani și colecționari din toate zonele țării aduc la târg recoltele cele bune ale toamnei, comori din lăzile de zestre și obiecte lucrate manual.
Veți putea degusta preparate tradiționale: fructe și legume de sezon, miere, dulcețuri, zacuște, cofeturi, afumături, brânzeturi sau preparate și veți putea târgui lucruri frumoase precum: icoane, ii, vitralii, bijuterii, pristolnice, lemn, sticlă, mobilier țărănesc, covoare, chimire, marochinărie și multe altele.
 

 

Profităm de vremea bună din septembrie și invităm publicul cinefil la filmele proiectate zilnic, în curtea interioară a Muzeului. Între 14 și 20 septembrie, American Independent Film Festival revine cu cea de-a patra ediție și prezintă o selecție de filme independente americane recente, lansate în circuitul marilor festivaluri din lume ca Sundance, Cannes, New York, Tribeca, Telluride, Veneția, Toronto alături de secțiuni, proiecții speciale și întâlniri online cu regizori consacrați și debutanți. Anul acesta, festivalul organizează secțiunea specială Double Bill Benh Zeitlin, dedicată unuia dintre cei mai originali și mai creativi tineri cineaști ai momentului. Acum șapte ani, „Beasts of the Southern Wild”, debutul său amețitor, a devenit povestea cinematografică a anului – i-a adus Marele Premiu al Juriului la Sundance, Camera d’Or, pentru cel mai bun debut la Cannes și două nominalizări la Oscar. Iar cea de-a 11-a ediție a evenimentului cinematografic Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc vineri, 18 septembrie.


De asemenea, Muzeul Național al Țăranului Român celebrează, și în 2020, Zilele Europene ale Patrimoniului, în zilele de 19 și 20 septembrie. Tema din acest an este „Patrimoniu și educație: să învățăm pentru viață!”.


PROGRAM


Joi, 10 septembrie
orele 10.00 – 18.00 – expoziția Horia Bernea: de la grădină la iconostas, la Sala „Irina Nicolau”
orele 11.00 – 12.00 – Atelier de linogravură cu Valentina Bâcu, pentru copii de peste 8 ani
orele 20.15 – Despre trup și suflet (On Body and Soul), proiecție de film la Cinema Muzeul Țăranului în aer liber. Regie: Ildikó Enyedi, 2017, Ungaria, dramă, 116 min.

Vineri, 11 septembrie
orele 10.00 – 18.00 – Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri, în curtea interioară
orele 10.00 – 18.00 – expoziția Horia Bernea: de la grădină la iconostas, la Sala „Irina Nicolau”

11.00 -12.00 – Atelierul Povești cu urechi cu Călin Torsan, pentru copii de peste 10 ani
orele 11.00 - 13.00 – Atelier de pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu (parte a Târgului iconarilor)
orele 10.00 - 12.00 – Atelier de crucerit, încrustații în lemn cu Vasile Moldoveanu, pentru copii de la 8 ani în sus (parte a Târgului iconarilor)
orele 20.15 – Parazit (Parasite), proiecție de film la Cinema Muzeul Țăranului în aer liber. Regie: Bong Joon Ho, 2019, Coreea de Sud, comedie, dramă, thriller, 132 min.
 

Sâmbătă, 12 septembrie
orele 10.00 – 18.00 – Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri, în curtea interioară
orele 10.00 – 18.00 – expoziția Horia Bernea: de la grădină la iconostas, la Sala „Irina Nicolau”
orele 10.00 - 11.00 – Atelier pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu, pentru copii de peste 6 ani
orele 11.00 -12.00 și 13.00 - 14.00 Croit, țesut și cusut cu Lidia Stareș, pentru copii de peste 6 ani
orele 11.30 – 12.30 – Atelier de modelaj în lut cu Crina Cranta, pentru copii de peste 6 ani
orele 11.30 - 13.00 – Atelier de pictură pe lemn cu Angela Ludoșanu, pentru copii de la 8 ani în sus (parte a Târgului iconarilor)
orele 10.00 -12.00 – Atelier de crucerit, încrustații în lemn cu Vasile Moldoveanu, pentru copii de la 8 ani în sus (parte a Târgului iconarilor)
orele 20.00 – Grădina Sovietică, proiecție de film la Cinema Muzeul Țăranului în aer liber. Regie: Dragoș Turea, 2019, România, Republica Moldova, documentar, 76 min.
orele 22.00 – Vinovatul (The Guilty), de film la Cinema Muzeul Țăranului în aer liber. Regie: Gustav Möller, 2018, Danemarca, thriller, 85 min.


Duminică, 13 septembrie
orele 10.00 – 18.00 – Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri, în curtea interioară
orele 10.00 – 18.00 – expoziția Horia Bernea: de la grădină la iconostas, la Sala „Irina Nicolau”
orele 10.00 - 12.00 – Atelier de pictură pe sticlă cu Radu Dincă (parte a Târgului iconarilor)
orele 20.00 – Matthias & Maxime, proiecție de film la Cinema Muzeul Țăranului în aer liber. Regie: Xavier Dolan, 2019, Canada, dramă, 119 min.


Luni, 14 septembrie
orele 11.00 – 12.00 – Atelier Povești ilustrate cu Ruxandra Grigorescu
orele 20.00 – American Independent Film Festival, la Cinema Muzeul Țăranului - Waves, regie: Trey Edward Shults, 2019, USA, Canada, 135 min.
 

Marți, 15 septembrie
orele 10.00 – 18.00 – expoziția Horia Bernea: de la grădină la iconostas, la Sala „Irina Nicolau”
orele 11.00 – 12.00 – Atelier Povești bricolate – fluturi și flori din fetru cu Beatrice Iordan
orele 20.00 – American Independent Film Festival la Cinema Muzeul Țăranului - Give me liberty, regie: Kirill Mikhanovsky, 2019, USA, 110 min.


Miercuri, 16 septembrie
orele 11.00 – 12.00 – Povești bricolate – ghinde din lână cu Beatrice Iordan
orele 19.30 – American Independent Film Festival la Cinema Muzeul Țăranului – The American Sector, regie: Courtney Stephens, Pacho Velez, 2020, USA, 67 min.
orele 22.30 – American Independent Film Festival la Cinema Muzeul Țăranului – The Biggest Little Farm, regie: John Chester, 2018, USA, 91 min.


Joi, 17 septembrie
orele 11.00-12.00 – Atelier de construit jurnale de vacanță cu Valentina Bâcu, pentru copii de peste 7 ani
orele 17.00 – vernisajul expoziției de portrete fotografice realizate de Cornel Brad, Oameni.Putere.România.Revoluție., Sala Acvariu
orele 20.00 – American Independent Film Festival la Cinema Muzeul Țăranului - Residue, regie: Merawi Gerima, 2020, USA, 90 min.
 

Vineri, 18 septembrie
orele 10.00 – 19.00 – Târgul Piața Țărănească și Meșter(Ești)!, în curtea interioară, la Cinema Muzeul Țăranului
orele 10.00 – 18.00 – expoziția de portrete fotografice realizate de Cornel Brad Oameni.Putere.România.Revoluție., Sala Acvariu
orele 11.00-12.00 – Atelierul Povești cu urechi cu Călin Torsan, pentru copii de peste 10 ani
orele 20.00 – Noaptea Albă a Filmului Românesc la Cinema Muzeul Țăranului în aer liber

 

Sâmbătă, 19 septembrie
orele 10.00 – 19.00 – Târgul Piața Țărănească și Meșter(Ești)!, în curtea interioară
orele 10.00 – 18.00 – expoziția de portrete fotografice realizate de Cornel Brad Oameni.Putere.România.Revoluție., Sala Acvariu
orele 10.00 -11.00 - Atelier pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu, pentru copii de peste 6 ani
orele 11.30 – 12.30 – Atelier de modelaj în lut cu Crina Cranta, pentru copii de peste 6 ani
orele 11.00 -12.00 și 13.00-14.00 – Croit, țesut și cusut cu Lidia Stareș, pentru copii de la vârsta de 6 ani și adulți
orele 20.00 – American Independent Film Festival la Cinema Muzeul Țăranului - Beasts Of The Southern Wild, regie: Benh Zeitlin, 2012, USA, 93 min. Urmat de masterclass profesional cu regizorul Benh Zeitlin (zoom webinar)


Duminică, 20 septembrie
orele 10.00 – 19.00 – Târgul Piața Țărănească și Meșter(Ești)!, în curtea interioară
orele 10.00 – 18.00 – expoziția de portrete fotografice realizate de Cornel Brad Oameni.Putere.România.Revoluție., Sala Acvariu
orele 20.00 – American Independent Film Festival la Cinema Muzeul Țăranului - First Cow, regie: Kelly Reichardt, 2019, USA, 122 min
orele 22.30 – American Independent Film Festival la Cinema Muzeul Țăranului – Lost in translation, regie: Sofia Coppola, 2003, USA,102 min.


 

 
Pentru realizarea afișului evenimentului Zilele Muzeului Țăranului s-a folosit lucrarea Horia Bernea, „Lucruri și flori”, 44 x 44 cm, ulei pe pânză, 1977.
Prin amabilitatea domnului dr. Sorin Costina, în colecția căruia se află.

 
înapoi la pagina principală
 
inchis