To Virtual Tour
ALEXANDRU TZIGARA-SAMURCAŞ

Born on April 4th 1872 in Bucharest in a family of small boyars, he goes to high school in Bucharest. In 1892 he is appointed custodian of the Antiquities Museum headed by Grigore Tocilescu. In 1893 he goes to study in Germany, at the München University, with King Carol’s support and Al. Odobescu’s advices; he studies art history there. He comes back to Romania and resigns from the Antiquity Museum in order to continue his studies in France and then, again, Germany, with an interest in museography. He studies with Wilhelm von Bode, a reformer of Berlin museums.
After finishing his studies he is appointed librarian and then director of the Carol I Foundation and professor in the Art History and Aesthetics Department of the Belle Arte School in Bucharest.
On October 1st 1906, Al. Tzigara Samurcaş is appointed director of the Museum of Ethnography, National Art, Decorative Art and Industrial Art renamed, in 1915, the National Art Museum Carol I. The new museum was temporarily hosted in the building of the former state coin factory on 3, Kiseleff Avenue, on the same spot where the palace of prince Mavrogheni used to be. From the beginning, Al. Tzigara-Samurcaş bases his museum on modern, scientific bases. His acquisitions considerably increase the collections, the main attraction being the house of Antonie Mogoş from Ceauru (Gorj) exhibited inside the museum.
A never-ending fight begins for acquiring the necessary funds to raise a new building (the current building of the museum). The plans where made in collaboration with the architect N. Ghica-Budeşti. To this purpose, he writes numerous newspaper articles that will be later gathered in his book “Romanian Museography” (1936). On June 30th, 1912 the foundation of the new building was laid. The construction was many times interrupted, so the building was only ready in 1941.
As long as he was director of the Museum, Al. Tzigara-Samurcaş lead a prodigious activity in connection with his other preoccupations: director of the Carol I Fundation and professor of art history and aesthetics in Cernăuţi. He writes articles on various topics, academic books, among which the ones on popular art are very important, holds conferences on the radio or at the Athenaeum, participates in international congresses and exhibitions. Al.Tzigara-Samurcaş becomes an important name in his field.
The situation becomes worse after the Second World War when the communist authorities dismiss him from the position of Museum director. In old age, sick and overly humiliated, the Father of the Museum on the Boulevard dies on April 1st, 1952.

MOȘII DE IARNĂ | 5 - 7 martie 2021




În perioada 5 - 7 martie 2021, Asociaţia Kogaion 115 organizează Moșii de Iarnă, eveniment de promovare a meșteșugurilor tradiționale și a gastronomiei românești, în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, din Bucureşti, Str. Monetăriei, nr. 3. Intrarea este liberă.

Cum sâmbătă, 6 martie, sunt Moşii de iarnă, când se dă de pomană pentru sufletele celor adormiţi, la eveniment vor fi colaci copţi împletiţi în patru sau plăcinte poale’n brâu cu brânză şi stafide. Totodată vom fi pregătiți pentru sărbătoarea creştină a sfinţilor 40 de mucenici din Sevastia, cunoscută în popor şi ca Sâmbra Plugului. Pentru acesta vor veni din comuna Stăuceni, judeţul Botoşani, gospodine care vor prepara, la fața locului, mucenici moldoveneşti însiropaţi cu miere și pudrați din belșug cu miez de nucă.


Pentru ziua de 8 Martie, Ziua Femeii, puteți alege pentru persoanele dragi, cadouri cu totul deosebite: ii cu alesături, vestimentaţie din lână împâslită, haine şi accesorii din piele naturală, vase de ceramică de la Horezu și Corund, mic mobilier crestat, obiecte decorative din tărtăcuțe și sticlă pictată manual, podoabe tradiţionale, icoane pe lemn sau pe sticlă, săpunuri şi creme făcute doar cu ingrediente naturale.

Gastronomia tradițională e prezentă la eveniment prin preparate diverse, pentru toate gusturile: afumături din carne de porc, brânzeturi proaspete şi afumate din lapte de vacă sau de oaie, cozonaci bucovineni, plăcintele domneşti cu fructe şi cu brânză, prăjituri de casă după reţetele bunicilor, miere și siropuri naturale, vin şi palincă, pâine frământată cu maia naturală, produse pe bază de cătină, miez de nucă şi fructe păstrate cu grijă peste iarnă în cămări.

Cei care apreciază obiectele vechi şi cu valoare istorică găsesc la anticarii participanţi la eveniment unelte din lemn, mobilier ţărănesc sau straie populare din diferite zone folclorice.

Duminica, 7 martie, se lasă sec de carne, înaintea Postului Mare al Paştelui, aşa că este ocazia potrivită de a ne desfăta cu mâncăruri care mai de care mai gustoase: borş de peşte, carne de porc la ceaun cu mujdei şi gogonele, sărmăluţe cu mămăliguţă, saramură de crap, păstrăv şi cârnăciori proaspeţi la grătar. Nu pot lipsi din meniu mucenicii munteneşti la ceaun, cu multă scorțișoară și nucă pisată.

Program zilnic: 10.00 – 18.00
Organizator eveniment: Asociaţia Kogaion 115
Director marketing: Ligia Marica
Mobil: 0722 274 803
E-mail: ligia_marica@yahoo.com

 




back to main page
 
closed