print

Atelier online de încondeiat ouă




Sărbătoarea Învierii Domnului este așteptată cu bucurie de societatea tradițională românească. Înaintea acestei sărbători, țăranii fac o serie de munci rituale, curățarea gospodăriei, aerisirea lucrurilor, coacerea pâinii, pregătirea alimentelor rituale, încondeierea ouălor.

Încondeierea este un obicei vechi, modelele sunt migăloase și necesită talent, răbdare și atenție. În vechime, femeile care încondeiau „se rugau și se păstrau curate, doar așa ieșeau ouăle frumoase”.


În perioada 7-9 aprilie 2020, vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook a Galeriei de Artă Țărănească

Aici vă vom arăta trei ateliere de încondeiat ouă, unde vor fi descrise imagini despre tehnica, semnele şi tradiţia încondeierii ouălor, încercând să aducem, în casele dumneavoastră, acest meșteșug mult îndrăgit în Bucovina.

Le mulțumim, pe această cale, celor care au participat, de-a lungul timpului, la târgurile organizate de Muzeul Național al Țăranului Român şi, în special, încondeietoarelor care au păstrat viu acest frumos meșteșug: Maria Zinici, Ileana Hotopilî, Rodica Bardahan, Saveta Aneci, Genoveva Sauciuc, Filoteia Drajmici, Cristina Niga, Maria Hopp, Rodica Fercal şi Ortensia Leuciuc.

Eveniment online realizat de Simona Hobincu, muzeograf și Oana Constantin, muzeograf