print

Conferinţele de la Şosea

Fabricanţi de emoţie
Despre şmecherie şi creativitate în gândirea lăutarilor


Muzeul Ţăranului Român – cunoscut pe vremuri şi ca Muzeul de la Şosea, va continua şi în cursul anului 2010 ciclul său de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală. Conferinţele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialişti din domeniile umaniste şi se organizează în fiecare lună, la Clubul Ţăranului.

Miercuri, 21 aprilie 2010, de la ora 18:30, la Clubul Ţăranului, se va dezbate tema Fabricanţi de emoţie. Despre şmecherie şi creativitate în gândirea lăutarilor.

În România, lăutarii sunt chemaţi să anime nunţi, botezuri, înmormântări, seri la restaurant sau reuniuni politice. Printre competenţele cerute, ei pomenesc frecvent şmecheria, maliţiozitatea sau chiar diplomaţia. Unii dintre ei adoptă o poziţie mai tranşantă afirmând că muzica nu dobândeşte o reală calitate decât prin această capacitate de insinuare şi de adaptare.
Ce raport poate exista între negociere, tocmeală, tradiţiile locale şi diversele trăiri pe care le creează muzica (bună)?


Participă:
Victor Alexandru Stoichiţă (etnomuzicolog, autor al volumului Fabricants d'émotion. Musique et malice dans un village tsigane de Roumanie - Publications de la Société d'ethnologie, Nanterre, 2008);
Puiu Lăţea (antropolog)

Moderator:
Vintilă Mihăilescu (director Muzeul Ţăranului Român)