print

Materia Martir, Grâul
18 septembrie – 29 noiembrie 2014, Sala FoaierMuzeul Național al Țăranului Român vă invită joi, 18 septembrie 2014, ora 18.00, la Sala Foaier, la vernisajul expoziției Materia martir. Grâul.Curatori: Lila Passima, Cosmin ManolacheAlexandru cel Mare își punea oștenii să culce cu lăncile grâul care le stătea în cale ca un zid de apărare pe malul getic al Dunării. Nicolae Ceaușescu făcea vizite de lucru în lanuri de grâu socialiste ale victoriei. Inițiații misterelor eleusine contemplau în tăcere un spic de grâu. Suntem oameni de grâu. De la îngroparea semințelor murind spre rodul învierii, până la coacerea pâinii împreună mâncate, suferințele grâului torturat inițiatic devin ale înălțării noastre în corp de grâu ucis și fără moarte. (Șerban Anghelescu)Expoziția Materia martir. Grâul. continuă, ca și Arta trecerii, categoria experimentelor vizuale, încercând, sub forma eseului vizual, să recompună fragmentar o parte din instrumentarul temei, din lumea țărănească și cea urbană, reprezentări care transgresează, printr-o selecție subiectivă, secvențe și fragmente de lumi revizitate (obiceiuri rituale, etape de lucru în recoltarea grâului, meșteșuguri asociate transformării grâului – morărit, copturi etc.).

Dincolo de temele explorate deja de etnologia clasică, operăm selectiv intersectând teritorii diverse (antropologie, artă vizuală, sociologie, istorie) și folosind instrumente de lucru de la istorie orală, text literar, imagine iconografică, fotografii martor, la obiecte autobiografice, obiecte ritualice (cunună de grâu, colaci, pâine, colivă), instalații audio-video și nu în ultimul rând materii organice.ACȚIUNI CONEXE:Shen și sperietorile de ciori: O mână de boabe – concert mic în deschiderea expoziției, invitați: Călin Torsan, Elena Șulea și Victor Podeanu

Pâinici frământate, la cuptor coapte – 2 ateliere de făcut pâine și cozonac (pentru toate vârstele)Atelier de făcut pâine cu bunica Zoia și cu bunica Lidia

18 noiembrie, ora 14.00, la Muzeul Țăranului, ne strângem cu toții la bufetul lui Taica.

Textului poetic al lui Șerban Anghelescu îi alăturăm invitația de a fi cu noi, măcar pentru o oră, martori activi ai chinului materiei, de pâine roditoare în miez de toamnă. Actorii principali: bunica Zoia și bunica Lidia, cu mâini fermecate și puteri neștiute, vor frământa aluatul, dospit, crescut și binecuvântat, și-i vor veni de hac în forme de pâini și pâinici frumos mirositoare. Cât se coace pâinea facem o plimbare prin lumea materiei martir, grâul, printre imagini, obiecte și amintiri. 

Program de vizitare: 19.09.2014 – 29.11.2014, marți – duminică, orele 10.00 - 18.00.

Intrarea este liberă

Vă invităm în ajun de Sf. Andrei, 29 noiembrie, orele 17.30, sala Foaier, la lansarea Cărții de grâu (editura Martor), coordonată de Șerban Anghelescu, Cosmin Manolache și Lila Passima.

Ingredientele Cărții de grâu sunt următoarele: divinități și rituri agrare, cântece țărănești, imagini, texte etnologice și de ficțiune, imagini, vorbe ale oamenilor vii despre pâine. Se pune totul în cuptor și se mănâncă fierbinte.

„Suntem oameni de grâu. Ne naștem din grâu, suntem botezați cu grâu, nuntim în grâu, ne seceră moartea în grâu, înviem tot în grâu. Pătimim ca grâul, cu lacrima schimbată în grâu, cu sângele și sudoarea făcute grâu. Vom fi îngropați în morminte de grâu strălucind, cu coroane de grâu pe oasele capului. Vom fi în întregime grâu. Oameni de pâine, anonimi de grâu, în cimitirele noastre unduind subteran, suntem lanuri de grâu bătute de vânt sub pământ, ne coacem ca pâinea în sicrie arzând. Intrăm în gura Domnului cum și el ne intră în gură.” (Șerban Anghelescu)