print

RECYCLE SPIRIT Sculptură de Dan Vișovan
16 aprilie – 31 decembrie 2014, pe EsplanadăVernisaj: 16 aprilie 2014, ora 18:00, pe Esplanada MNȚR

„Trăim într-o lume a formatelor și a rețelelor. Conținutul este pe cale de a fi sublimat sau chiar suprimat în fața tehnicilor și procedurilor. Forma capătă tot mai multă forță și expresie publică în relația sa cu Fondul. E marea tensiune resimțită de artiștii post-postmodernității, care sunt împinși să facă din meșteșug și trăirea interioară a Formei bun prilej pentru Concept ori instalație vizuală.

Sculptorul Dan Vișovan, resimte cu acuitate plastică nevoia unui altfel de format, un format imanent în care să locuiască idei și germeni spirituali. Un recipient al devenirii, în care poți lega catene arhetipale, inițiatice și morale. Pariul estetic pe care ni-l propune artistul este acela de a transforma un artefact cultural într-un spațiu eliberat de materialitate, de ideologii, de constrângeri, de o semantică materialistă. Recursul la memoria vegetală este programatic. Materia vegetală din timpuri imemoriale, cu care se realiza împletituri pentru coșuri, a fost înlocuită de fire de oțel beton suprapuse.

Firele de oțel beton nu cuprind decât ceea ce am putea noi spune lucrând cu imaginarul, cu spiritul, cu ideile. Cele trei sculpturi din fire de oțel beton, fire sudate între ele și împletite ingenios, cu dexteritate de orfevrier, sunt cuprinse într-o instalație vizuală unitară stilistic, cu o construcție conceptualizată despre (non)limitele formatelor, un spațiu necanonic pentru a recicla, din lumea de oțel beton, Spiritul!

Proiectul sculptorului Dan Vișovan se situează convergent și proteic între discursul construcției vizuale arhetipale și discursul plastic formalizant din vremea lui homo videns. Ni se oferă, astfel, o expoziție personală căreia îi prevăd și actualitate, și certe valorizări!”
Dan Mircea Cipariu

Dan Vișovan (n. 1988, Baia Mare) este doctorand în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. Este licențiat și absolvent de master (2012) în cadrul Departamentului de Sculptură, FAD Timișoara. Participările frecvente în expoziții colective și simpozioane de sculptură completează preocupările sale de atelier.