To Virtual Tour
Ethnophonie este, la începutul anilor 90, numele unei colecţii de casete consacrate muzicilor de tradiţie orală din România. Înainte de a sucomba, strivită de dificultăţi financiare (1996), colecţia îşi câştigă în România o serie de tineri simpatizanţi. Ea este remarcată, în mod neaşteptat, de o revistă franceză de mare prestigiu: Trad Musique.

În 2000 colecţia reînvie, gravată pe CD-uri însoţite de ample broşuri bilingve (engleză-franceză, apoi română-engleză). Realizatorii ei sunt decişi să facă imposibilul pentru a prelungi colecţia pe termen indefinit, la acelaşi nivel calitativ. După cel de-al şaptelea disc autorii înţeleg că, chibzuindu-şi micile subvenţii şi venituri, au şanse să izbutească, chiar în contextul prăbuşirii dramatice a industriei mondiale a discului.

Prin 2002 apar primele ecouri favorabile consistente, majoritatea provenind din Occident: Elveţia, Franţa, Marea Britanie, Austria, Suedia, Germania, Polonia. În 2004, unul din discurile colecţiei – Muzică ţigănească din Transilvania – este nominalizat pentru Premiul criticii germane a discului (Preis der Deutschen Schallplattenkritik). Revista Song Lines publică, sub o semnătură celebră, recenzii măgulitoare pentru discurile 005-010 – cel mai apreciat din ele fiind Muzică veche din Moldova de Sus. Revista Cahiers de musique traditionnelle consemnează şi ea câteva preţioase elogii pe marginea seriei. Posturi de radio străine difuzează, ocazional sau cu regularitate, piese din colecţia Ethnophonie. În universităţile americane, austriece şi franceze, discurile sunt folosite pentru ilustrarea unor cursuri referitoare la muzicile Europei de răsărit. Producători de filme recurg la muzica colecţiei pentru ilustrarea operelor lor documentare sau artistice. Broşuri şi pliante turistice le recomandă vizitatorilor să-şi achiziţioneze din România întreaga colecţie Ethnophonie.

La finele anului 2004 Academia Charles Cross examinează întreaga colecţie – care numără pe atunci 10 CD-uri – , după care o propune pentru premiul Coup de coeur, la categoria Musiques traditionnelles. Premiul este proclamat la Arles, în 16 iulie 2005.

Începând din 2002, realizatorii se hotărăsc să-şi denumească Ethnophonie toate gesturile pe care le comit: cercetările de teren aprofundate în diferite regiuni ale ţării, concertele, animaţiile muzicale, conferinţele, cărţile şi broşurile etnomuzicologice. Gestul lor este justificat de faptul că toate urmăresc popularizarea muzicii de tradiţie orală şi impunerea sa ca o alternativă genuină de calitate pentru muzica folclorică oficială, susţinută în continuare în România de majoritatea instituţiilor culturale de stat, de medii, de oamenii politici şi de bogătaşii de plastic ai tranziţiei.

Ethnophonie va participa la festivităţile legate de centenarul muzeului lansându-şi ultima producţie: Aromânii din Andon Poci, Albania. Cântări şi povestiri, CD însoţit de o amplă şi ambiţioasă broşură (în limbile română, aromână, engleză, greacă şi albaneză).

www.ethnophonie.ro

Târg de Mucenici | 6 - 8 Martie 2020

Piața Țărănească și Meșter(Ești)! vă invită în curtea interioară a Muzeului Naţional al Țăranului Român, la Târgul de mucenici, de vineri, 6 până duminică, 8 martie 2020, între orele 10.00 și 18.00. Intrarea este liberă.


Așa cum cere tradiția la „Piața Țărănească”, toate se iau pe degustate, iar cei mai pricepuți meșteri și artizani din toate zonele tării vor fi prezenți cu obiecte felurite. Nu lipsesc colecționarii de antichități care vă vor purta cu poveștile și obiectele lor în timpuri de demult. Aduc cu ei obiecte din casele țărănești și de oraș: mobilier vechi, obiecte din gospodăria țărănească, țesături, costume vechi, carte veche, porțelan și multe alte obiecte.
Monetăria Statului aniversează jubileul de 150 de ani de la înființare participând cu colecții surpriză iar scriitorul Stelian Tănase vă așteaptă cu sesiuni de autografe și detalii inedite despre cele mai noi cărți! 


Producători din toate zonele țării vă așteaptă cu: siropuri, suc de mere, dulcețuri, salate, murături și zacuște de toate felurile, preparate după rețete cu tradiție din Argeș, brânzeturi, preparate tradiționale din carne din Maramureș și Alba, fructe și verdețuri de sezon din Ilfov, specialități fără zahăr adăugat de la Topoloveni, plăcinte maramureșene, sarmale și preparate la ceaun, vinuri din podgoriile vrâncene.


Meșteșugari și tineri artiști din toată țara vor fi prezenți cu: icoane, ceramică, păpuși, vitralii, lemn, cojoace și papuci, bijuterie tradițională și hand made, săpunuri de casă, ii și straie țărănești, fețe de masă, ștergare și fel de fel de țesături, sticlă, artă sacră, lână împâslită, tablouri, pernuțe din lavandă, decorațiuni din piele, sticlă și metal, daruri numai potrivite pentru doamnele și domnișoarele sărbătorite de 8 martie. Nu vor lipsi atelierele de creativitate și demonstrațiile meșteșugărești.


Organizator: Asociația Urban Events
Corina Berariu 0744 860 082
E-mail: office@tacticevents.ro
https://www.facebook.com/ptaraneasca
 

 
back to main page
 
closed