To Virtual Tour
HORIA BERNEA

One of the greatest contemporary Romanian painters, whose exhibitions inside and outside the country remained permanent landmarks in the field. From 1990 to his death in 2000 he was director of the Romanian Peasant Museum. He established an original style in European ethnomuseography which he liked to call nascent or flickering museology.
I learned from him that you must not hurry or get stubborn when you want to accomplish a project. You first have to think about it really well, to see if your initial idea is correct. Nobody saw better than he did. Then you should consult with others, preferably with those whom you know to have different opinions. Then you try to take into account all these remarks, arguing against those you reject and including those that can enrich the project. Then you wait, germinate, preparing the illumination. For Horia Bernea, illumination meant the conviction that the idea was convergent with the faith – freely chosen to be the Christian faith. Only then, the project could start the adventure of the mise-en-oeuvre. Only then, could the miracle of the formation of the team happen. I haven’t yet met anyone so capable of constructing little punctual families with people, all too human, to transform their weaknesses in creativity, their complexes in personal style, their frustrations in a new enthusiasm, their preferences in wish for collective accomplishment.
He was not afraid to shock, to irritate, to incite. He contaminated us with courage by asking difficult questions – what do you see here? What do you think about this? What do you understand? Why don’t you like it? – or by simply inviting us to contradict him. It wasn’t and it is still not easy. But nothing that we do at the museum under his wing is easy.

Ioana Popescu

MOȘII DE IARNĂ | 5 - 7 martie 2021




În perioada 5 - 7 martie 2021, Asociaţia Kogaion 115 organizează Moșii de Iarnă, eveniment de promovare a meșteșugurilor tradiționale și a gastronomiei românești, în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, din Bucureşti, Str. Monetăriei, nr. 3. Intrarea este liberă.

Cum sâmbătă, 6 martie, sunt Moşii de iarnă, când se dă de pomană pentru sufletele celor adormiţi, la eveniment vor fi colaci copţi împletiţi în patru sau plăcinte poale’n brâu cu brânză şi stafide. Totodată vom fi pregătiți pentru sărbătoarea creştină a sfinţilor 40 de mucenici din Sevastia, cunoscută în popor şi ca Sâmbra Plugului. Pentru acesta vor veni din comuna Stăuceni, judeţul Botoşani, gospodine care vor prepara, la fața locului, mucenici moldoveneşti însiropaţi cu miere și pudrați din belșug cu miez de nucă.


Pentru ziua de 8 Martie, Ziua Femeii, puteți alege pentru persoanele dragi, cadouri cu totul deosebite: ii cu alesături, vestimentaţie din lână împâslită, haine şi accesorii din piele naturală, vase de ceramică de la Horezu și Corund, mic mobilier crestat, obiecte decorative din tărtăcuțe și sticlă pictată manual, podoabe tradiţionale, icoane pe lemn sau pe sticlă, săpunuri şi creme făcute doar cu ingrediente naturale.

Gastronomia tradițională e prezentă la eveniment prin preparate diverse, pentru toate gusturile: afumături din carne de porc, brânzeturi proaspete şi afumate din lapte de vacă sau de oaie, cozonaci bucovineni, plăcintele domneşti cu fructe şi cu brânză, prăjituri de casă după reţetele bunicilor, miere și siropuri naturale, vin şi palincă, pâine frământată cu maia naturală, produse pe bază de cătină, miez de nucă şi fructe păstrate cu grijă peste iarnă în cămări.

Cei care apreciază obiectele vechi şi cu valoare istorică găsesc la anticarii participanţi la eveniment unelte din lemn, mobilier ţărănesc sau straie populare din diferite zone folclorice.

Duminica, 7 martie, se lasă sec de carne, înaintea Postului Mare al Paştelui, aşa că este ocazia potrivită de a ne desfăta cu mâncăruri care mai de care mai gustoase: borş de peşte, carne de porc la ceaun cu mujdei şi gogonele, sărmăluţe cu mămăliguţă, saramură de crap, păstrăv şi cârnăciori proaspeţi la grătar. Nu pot lipsi din meniu mucenicii munteneşti la ceaun, cu multă scorțișoară și nucă pisată.

Program zilnic: 10.00 – 18.00
Organizator eveniment: Asociaţia Kogaion 115
Director marketing: Ligia Marica
Mobil: 0722 274 803
E-mail: ligia_marica@yahoo.com

 




back to main page
 
closed