To Virtual Tour
Whatever others may feel, we feel at home in our Museum. We feel good here, we like to look around the rooms with painted walls, full of beautiful, surprising or simply familiar objects. We feel closer to our parents and know there are stories here to share with our children. Working together everyday, we sometimes feel like a big family. Do you hesitate to believe us? Come to the Peasant Museum and see for yourself…
Beyond the White Cube
La Muzeul Naţional al Ţăranului Român a avut loc, în ziua de 17 decembrie 2010, vernisajul expoziţiei de digigrafii a Monicăi Morariu.
Cu această ocazie, reprezentanţii centrelor culturale străine si ataşatii culturali ai ambasadelor din Bucureşti au fost invitaţi la o discuţie cu privire la realizările comune din 2010 şi la perspectivele de cooperare din anul următor.

Concepţia noastră culturală asupra naturii o defineşte ca bun estetic, materie care poate fi transformată sau distrusă cu scopul de a afirma superioritatea umană. Natura a fost şi este principala sursă de inspiraţie pentru practica artistică în toate culturile şi din toate timpurile. Schimbând structura, suprafaţa şi, uneori, materialitatea sa prin gesturi care se înscriu în memoria locului, spaţiul organic reprezintă o reîntoarcere la valorile primare ale artei, separarea de circuitul comercial al artei tradiţionale şi de modalităţile de expresie şi de prezentare de tip muzeal: beyond the white cube – dincolo de cubul alb, după cum era supranumit spaţiul convenţional de expunere la începuturile mişcării land art.

Este un „spaţiu – căutare”, o structură „spaţiu-timp”, care îşi creează propriul spaţiu şi propriul timp, şi în interiorul căreia luăm parte la această relaţie distinctivă, pentru că încearcă să transpună în afară (în)semnele unei lumi interioare, o lume tăcută şi pulsatilă, un spaţiu viu, uneori, cu semnele unei iniţieri pe cont propriu în ceva care rămâne un secret personal, în care e bine să tatonezi atât cât îţi este permis.

Reprezentare simbolică a călătoriei spirituale dincolo de lumea vizibilă către lumea invizibilă a dorinţelor, trăirilor şi adevărurilor ascunse, spaţiul organic evocă vieţi pe care le trăim simultan încercând să nu pierdem ritmul interior, ritmul de copil, ritmul visului, ritmul atemporalului şi, mai ales, al viului (prin repetiţia vieţii în formele şi formulele sale esenţiale). Natura şi materia sa conferă flexibilitate şi mobilitate spaţiului organic, modificându-i structura şi creând noi şi noi forme: îl corectează, îl completează, îl transformă sau îl distruge. (Monica Morariu)


Monica Morariu s-a născut în Bucureşti în anul 1974. A studiat artele vizuale la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti – Facultatea de Arte Decorative şi Design, şi a absolvit în 1998. În anul 2006 a obţinut diploma de master la aceeaşi universitate. Începând cu 1995, Monica participă la numeroase expoziţii de grup şi organizează expoziţii personale. În anul 2009 este numită comisar al participării României la Bienala de Artă de la Veneţia, iar în 2010 comisar al participării României la Bienala de Arhitectură de la Veneţia. În prezent este doctorand al Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti şi lucrează în cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

 


back to main page
 
closed