To Virtual Tour
Whatever others may feel, we feel at home in our Museum. We feel good here, we like to look around the rooms with painted walls, full of beautiful, surprising or simply familiar objects. We feel closer to our parents and know there are stories here to share with our children. Working together everyday, we sometimes feel like a big family. Do you hesitate to believe us? Come to the Peasant Museum and see for yourself…
Dantelă din paie
Angela Fazakas
30 mai – 3 iunie 2012
Sala Acvariu, Muzeul Naţional al Ţăranului Român


Dacă vizitaţi Muzeul Ţăranului în perioada 30 mai – 3 iunie 2012, vă aşteptăm la sala Acvariu unde veţi putea admira şi achiziţiona obiecte lucrate din paie şi pănuşe de Angela Fazakas şi veţi putea participa la realizarea lor.

Angela Fazakas este originară din Satu Mare, dar locuieşte de peste un deceniu în satul Bezid din judeţul Mureş. Aici a descoperit meşteşugul împletirii paielor şi a pănuşelor.
Încă din secolul al XVII-lea, în sat se fabricau pălării şi diverse obiecte din fire de paie. După 1990, pălăriile de paie au fost înlocuite cu pălării din alt material, aşa încât din paie se mai fabricau doar obiecte decorative.
Împletirea firelor de paie începe cu lucrul pământului, cu semănatul grâului. Când grâul este aproape copt, se seceră, se usucă în mănunchiuri, se curăţă firele de paie, se taie, se aleg şi se potrivesc după grosime, după care se începe împletirea lor. Cu 3 până la 11 fire de paie se pot folosi diferite tehnici pentru a obţine o împletitură plată sau rotundă, din care se pot fabrica obiecte decorative şi de uz general. În fabricarea obiectelor decorative se mai utilizează şi flori uscate sau pănuşi de porumb.
Angela Fazakas participă de câţiva ani la târgurile Muzeului Ţăranului cu obiecte decorative, care se pot folosi pe durata întregului an sau în timpul sărbătorilor (Sfântul Nicolae, Crăciun, Paşte), cu podoabe şi mărţişoare, cu pălării de paie, coşuri pentru pâine, suporturi pentru şerveţele şi cu tot felul de alte obiecte mari şi mici de agăţat pe perete sau pe uşă.

Curatorul expoziţiei: Simona Hobincu

Intrarea este liberă.


Parteneri media: 24-Fun, Radio România, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internaţional, RFI, Itsy Bitsy, Zeppelin, Igloo, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, www.LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.inparc.ro, www.comunicatedepresa.ro


 


back to main page
 
closed