To Virtual Tour
Whatever others may feel, we feel at home in our Museum. We feel good here, we like to look around the rooms with painted walls, full of beautiful, surprising or simply familiar objects. We feel closer to our parents and know there are stories here to share with our children. Working together everyday, we sometimes feel like a big family. Do you hesitate to believe us? Come to the Peasant Museum and see for yourself…
Ziua Internațională a Muzeelor 2021
Viitorul muzeelor: recuperare și reinventare
Ziua Internațională a Muzeelor a rămas cel mai important moment în care instituțiile muzeale din întreaga lume își celebrează, la inițiativa Consiliului Internațional al Muzeelor, în fiecare an, la 18 mai, existența. Chiar dacă, în anul 2020, din cauza pandemiei, această sărbătoare mondială a avut loc foarte discret, acum, dovedim că avem, asemenea păsării Phoenix, capacitatea să ne revenim, să ne reinventăm, să recuperăm pagubele. Din fericire, pandemia a lăsat neatins patrimoniul pe care îl administrăm, dar a îndepărtat, fizic, o parte a publicului nostru. De asemenea, din nenorocire, câțiva dintre colegii noștri au murit răpuși de covid sau au avut de suferit. În această zi, de 18 mai 2021, suntem cu gândul la ei, dar nu uităm că avem o misiune de îndeplinit în fața întregii societăți.

 Anul 2020 ne-a obligat, pe toți, să găsim modalități prin care să nu ne trădăm menirea socială și să ne ținem publicul aproape. Am avut, de partea noastră, tehnologia pe care am utilizat-o din plin, cu inventivitate și, desigur, cunoscându-ne patrimoniul pe care îl administrăm. Am dovedit compasiune față de toți cei loviți de boală sau de lipsurile pe care aceasta le-a generat. Astăzi, muzeele României sprijină campania națională de vaccinare și fac eforturi considerabile pentru ajutorarea tuturor creatorilor a căror existență a fost grav fragilizată de efectele sociale ale pandemiei. Nu ne-a fost și nu ne este ușor. Propriile noastre bugete au fost afectate și multe dintre proiectele noastre au fost amânate, iar la altele a trebuit să renunțăm. Dar nu am renunțat la menirea noastră și, cu siguranță, asta vom face și în viitor. În fapt, ne reinventăm în fiecare an și protejăm patrimoniul cultural al României, pe care îl păzim de amenințările la care este supus, în fiecare zi, îl recuperăm pentru societate, pentru cetățenii României și spre bucuria tuturor oamenilor.
 

La mulți ani, Muzeului Național al Țăranului Român!

La mulți ani, Comitetului Național Român al Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM)!

La mulți ani, tuturor colegilor din muzeele României!


Dr. Virgil Ștefan NIȚULESCU

Manager

    
Back to main page
 
closed