print

ARTA TRECERII II
23 septembrie – 30 octombrie 2016, Sala Foaier


Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă vineri, 23 septembrie, de la ora 18, la Sala Foaier, la vernisajul expoziției Arta trecerii II.

În a treia zi de la naștere este hotărât drumul pruncului prin viață, la o masă a ursitoarelor. Prin poartă, a gospodăriei, se trece un nou prag: spre maturitate, familie și comunitate. Stâlpul funerar sau pomul încheie drumul. În lumea țărănească, toate cele trei obiecte-semne, masă – poartă – stâlp, închipuie treceri, dar și sensurile comunicării între două lumi. Le întâlnim și în ansamblul de la Târgu-Jiu, o reîntoarcere a lui Brâncuși în locul de unde a plecat.

Expoziția Arta trecerii – II îi este dedicată în anul în care campania pentru achiziționarea lucrării Cumințenia pământului a provocat în România discuții, controverse, discursuri și, mai ales, capacitatea de a re-construi proiecte culturale.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 30 octombrie, de marți până duminică, între orele 10 și 18. Luni este închis. Intrarea este liberă.


***

Expoziția Arta trecerii – finisaj
27 octombrie, orele 17.30 – 19.00, Sala Foaier / Clubul Țăranului


Încheiem eseul nostru vizual despre arta trecerii cu un mic atelier de deconstrucție a imaginii în cadrul expoziției din Sala Foaier și o întâlnire cu Șerban Anghelescu în cadrul unei conferințe despre rituri de trecere și performerii ei.

Schimbarea rituală de statut, trecerea, este o sumă de acte publice în care individul se supune comunităţii organizatoare ca o marionetă trasă de sforile ritului.
Trecerile spontane, strict personale, întunecări şi iluminări interioare, sunt mişcări profunde ale sufletului independente şi ele de voinţa individului.
Ele urmează în intimitate şi umbră o traiectorie asemănătoare cu a ritului public, petrecut în plină lumină. Umanitatea noastră se constituie prin suferinţă şi victoria trecerii.
(Șerban Anghelescu)


Curatori: Lila Passima, Cosmin Manolache


 

Prin acest eveniment, Muzeul Național al Țăranului Român susține campania de subscripție publică pentru achiziționarea sculpturii Cumințenia pământului.