print

Muzeul Național al Țăranului Român a câștigat premiul ASER 2013
Muzeul Național al Țăranului Român a câștigat premiul ASER 2013 pentru realizarea de excepție a expoziției temporare și a catalogului de expoziție cu titlul Picu Pătruț. Ultimul mare miniaturist al Europei, organizată între 14 septembrie și 2 decembrie 2012, la Sala Oaspeți. Premiul a fost acordat în cadrul Conferinței Asociației de Științe Etnologice din România, ediția a IX-a, care a avut loc la Sibiu, în perioada 2 – 3 octombrie 2013.

Expoziția Picu Pătruț. Ultimul mare miniaturist al Europei a marcat principalele etape ale vieții și creației lui Picu Pătruț, începând de la vârsta de 19 ani, când a compus prima carte și a desenat primele miniaturi continuând cu anii 1848-1852, când funcționa ca eclesiarh (cârsnic) la biserica veche din sat, dar și la școala din Săliște, precum și etapa 1862-1872 când, „avea să fie tuns” monah la Schitul Cheia (din Vâlcea) fără a se călugări. Numit „călugărul-țăran”, „artistul-țăran” sau „Anton Pann al Ardealului”, Picu Pătruț a dovedit în întreaga sa operă că este rafinat, că are o mână sigură și o mare putere de înțelegere a culorilor.

Expoziția Picu Pătruț. Ultimul mare miniaturist al Europei a mai primit, de asemenea, mențiune în cadrul Premiilor Comitetului Național ICOM.