print

Zilele Europene ale Patrimoniului
Lansate în anul 1985, Zilele Europene ale Patrimoniului au fost organizate începând cu anul 1999, ca inițiativă comună a Comisiei Europene și a Consiliului Europei. Cele 50 de țări semnatare ale Convenției culturale europene iau parte la Zilele europene ale patrimoniului, oferind vizite la noi comori culturale și deschizând clădiri istorice care sunt în mod normal închise publicului. Evenimentele culturale aduc în prim-plan meșteșugurile și tradițiile, precum și arhitectura și arta locale, și vizează, totodată, promovarea înțelegerii reciproce între cetățenii europeni.

În România, Zilele Europene ale Patrimoniului, se află la cea de-a XX-a ediţie, fiind organizate sub egida Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Tema din acest an este Meşteşuguri tradiţionale – contribuţia acestora la conservarea patrimoniului cultural.

Cu această ocazie, Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează expoziţia Piatra şi fierul, care va fi deschisă publicului la Casa de Piatră Udrişte Năsturel din Hereşti, Judeţul Giurgiu. Vernisajul va avea loc în ziua de 23 septembrie, la ora 12.00. Expoziţia va putea fi vizitată până în 1 septembrie 2013, inclusiv.

Zilele europene ale patrimoniului oferă oamenilor o ocazie minunată de a descoperi comori culturale care se află, adesea, extrem de aproape de locuințele lor, dar a căror existență le este, poate, necunoscută, în vreme ce alte astfel de comori sunt rareori accesibile publicului. După cum a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, „prin faptul că își deschid ușile, aceste situri ne deschid ochii și mințile spre patrimoniul cultural comun și diferit, care constituie bijuteria coroanei europene‟.