print

Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare
An de an, începând din 2002, în ziua de 21 mai este sărbătorită Ziua mondială pentru diversitate culturală, dialog și dezvoltare. Această zi a fost stabilită la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) și oferă prilejul de a aprofunda înţelegerea valorilor diversităţii culturale şi de a promova obiectivele Convenţiei UNESCO care se referă, printre altele, la sprijinirea sistemelor durabile de guvernare pentru cultură, realizarea unui flux echilibrat de bunuri și servicii culturale, precum și promovarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.


În această perioadă de izolare, miliarde de oameni s-au îndreptat spre cultură ca sursă de confort, bună-dispoziție și interconectare. S-au făcut pași importanți în înlesnirea accesului la conținutul cultural online - de la vizite virtuale la muzee și galerii, difuzarea de filme și lansarea de proiecte interactive prin intermediul social media -, care arată rolul culturii ca sursă de reziliență pentru comunități. Crizele majore, de-a lungul istoriei, au dus, adesea, la o renaștere a culturii și la o explozie de noi forme de creativitate, vitale pentru progresul uman.


Conform ONU, trei sferturi din conflictele majore ale lumii au o dimensiune culturală. Combaterea decalajului dintre culturi este urgentă și necesară pentru pace, stabilitate și dezvoltare. Diversitatea culturală reprezintă o forță motrice a dezvoltării, atât în ceea ce privește creșterea economică, cât și ca o modalitate de a duce o viață intelectuală, emoțională, morală și spirituală împlinită. Prin urmare, diversitatea culturală constituie un atu indispensabil pentru reducerea sărăciei și realizarea dezvoltării durabile.


De-a lungul timpului, Muzeul Național al Țăranului Român a organizat și găzduit diverse evenimente ale minorităților naționale, de la expoziții temporare la proiecții de film, cu scopul de a realiza un schimb cultural echitabil și de a facilita dialogul între civilizaţii, culturi şi popoare, având la baza înţelegerea şi respectul reciproc. Cu alte cuvinte, Muzeul Național al Țăranului Român s-a implicat în mod activ în promovarea dialogului intercultural punând accent pe importanța accesului la cultură pentru toate categoriile sociale, fără să fie limitat de motive ce țin de etnie, rasă ori apartenență religioasă.


De asemenea, de mare însemnătate sunt parteneriatele de lungă durată ale Muzeului Național al Țăranului Român cu ambasade și institute sau centre culturale străine care au condus la organizarea a numeroase evenimente ale comunităților culturale prezente în Romania.