Catre Tur Virtual
TATOMIR


Acest bărbat (Tatomir) a fost declarat emblema muzeului pentru faptul că el nu personifica nici ţăranul român, nici pe cel balcanic. Oameni de soiul sau pot fi gasiti în Franţa, Italia, Portugalia, Germania, sau chiar în Scandinavia. El a fost ales tocmai pentru că personifică vechiul european. Ne consideram norocoşi că avem astfel de "Vechi Europeni" care mai trăiesc în satele româneşti de astăzi.

MOȘII DE IARNĂ | 5 - 7 martie 2021




În perioada 5 - 7 martie 2021, Asociaţia Kogaion 115 organizează Moșii de Iarnă, eveniment de promovare a meșteșugurilor tradiționale și a gastronomiei românești, în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, din Bucureşti, Str. Monetăriei, nr. 3. Intrarea este liberă.

Cum sâmbătă, 6 martie, sunt Moşii de iarnă, când se dă de pomană pentru sufletele celor adormiţi, la eveniment vor fi colaci copţi împletiţi în patru sau plăcinte poale’n brâu cu brânză şi stafide. Totodată vom fi pregătiți pentru sărbătoarea creştină a sfinţilor 40 de mucenici din Sevastia, cunoscută în popor şi ca Sâmbra Plugului. Pentru acesta vor veni din comuna Stăuceni, judeţul Botoşani, gospodine care vor prepara, la fața locului, mucenici moldoveneşti însiropaţi cu miere și pudrați din belșug cu miez de nucă.


Pentru ziua de 8 Martie, Ziua Femeii, puteți alege pentru persoanele dragi, cadouri cu totul deosebite: ii cu alesături, vestimentaţie din lână împâslită, haine şi accesorii din piele naturală, vase de ceramică de la Horezu și Corund, mic mobilier crestat, obiecte decorative din tărtăcuțe și sticlă pictată manual, podoabe tradiţionale, icoane pe lemn sau pe sticlă, săpunuri şi creme făcute doar cu ingrediente naturale.

Gastronomia tradițională e prezentă la eveniment prin preparate diverse, pentru toate gusturile: afumături din carne de porc, brânzeturi proaspete şi afumate din lapte de vacă sau de oaie, cozonaci bucovineni, plăcintele domneşti cu fructe şi cu brânză, prăjituri de casă după reţetele bunicilor, miere și siropuri naturale, vin şi palincă, pâine frământată cu maia naturală, produse pe bază de cătină, miez de nucă şi fructe păstrate cu grijă peste iarnă în cămări.

Cei care apreciază obiectele vechi şi cu valoare istorică găsesc la anticarii participanţi la eveniment unelte din lemn, mobilier ţărănesc sau straie populare din diferite zone folclorice.

Duminica, 7 martie, se lasă sec de carne, înaintea Postului Mare al Paştelui, aşa că este ocazia potrivită de a ne desfăta cu mâncăruri care mai de care mai gustoase: borş de peşte, carne de porc la ceaun cu mujdei şi gogonele, sărmăluţe cu mămăliguţă, saramură de crap, păstrăv şi cârnăciori proaspeţi la grătar. Nu pot lipsi din meniu mucenicii munteneşti la ceaun, cu multă scorțișoară și nucă pisată.

Program zilnic: 10.00 – 18.00
Organizator eveniment: Asociaţia Kogaion 115
Director marketing: Ligia Marica
Mobil: 0722 274 803
E-mail: ligia_marica@yahoo.com

 




înapoi la pagina principală
 
inchis