Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

ARTA TRECERII II
23 septembrie – 30 octombrie 2016, Sala Foaier


Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă vineri, 23 septembrie, de la ora 18, la Sala Foaier, la vernisajul expoziției Arta trecerii II.

În a treia zi de la naștere este hotărât drumul pruncului prin viață, la o masă a ursitoarelor. Prin poartă, a gospodăriei, se trece un nou prag: spre maturitate, familie și comunitate. Stâlpul funerar sau pomul încheie drumul. În lumea țărănească, toate cele trei obiecte-semne, masă – poartă – stâlp, închipuie treceri, dar și sensurile comunicării între două lumi. Le întâlnim și în ansamblul de la Târgu-Jiu, o reîntoarcere a lui Brâncuși în locul de unde a plecat.

Expoziția Arta trecerii – II îi este dedicată în anul în care campania pentru achiziționarea lucrării Cumințenia pământului a provocat în România discuții, controverse, discursuri și, mai ales, capacitatea de a re-construi proiecte culturale.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 30 octombrie, de marți până duminică, între orele 10 și 18. Luni este închis. Intrarea este liberă.


***

Expoziția Arta trecerii – finisaj
27 octombrie, orele 17.30 – 19.00, Sala Foaier / Clubul Țăranului


Încheiem eseul nostru vizual despre arta trecerii cu un mic atelier de deconstrucție a imaginii în cadrul expoziției din Sala Foaier și o întâlnire cu Șerban Anghelescu în cadrul unei conferințe despre rituri de trecere și performerii ei.

Schimbarea rituală de statut, trecerea, este o sumă de acte publice în care individul se supune comunităţii organizatoare ca o marionetă trasă de sforile ritului.
Trecerile spontane, strict personale, întunecări şi iluminări interioare, sunt mişcări profunde ale sufletului independente şi ele de voinţa individului.
Ele urmează în intimitate şi umbră o traiectorie asemănătoare cu a ritului public, petrecut în plină lumină. Umanitatea noastră se constituie prin suferinţă şi victoria trecerii.
(Șerban Anghelescu)


Curatori: Lila Passima, Cosmin Manolache


 

Prin acest eveniment, Muzeul Național al Țăranului Român susține campania de subscripție publică pentru achiziționarea sculpturii Cumințenia pământului.


  

 


înapoi la pagina principală
 
inchis