Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

CĂMARA TA, MÂNTUITORULE, O VĂD ÎMPODOBITĂ...
Expoziție de icoane pe sticlă Cristina-Aurelia Ionescu-Berechet, invitat Ion Filigean // 15-25 iulie 2021
Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă începând de joi, 15 iulie, până duminică 25 iulie 2021, între orele 10.00 şi 18.00, să vizitați o dublă expoziție de icoane pe sticlă realizate de Cristina-Aurelia Ionescu-Berechet şi de Ion Filigean. Intrarea este liberă.


Vernisajul expoziției Cămara Ta, Mântuitorule, o văd împodobită... va avea loc luni, 19 iulie, ora 16.30, la Sala Acvariu.

Expun:

Cristina-Aurelia Ionescu-Berechet, cadru didactic la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București și membru AFAPPR. În prezent este doctorandă a Universității Naționale de Arte, având ca temă de cercetare „Icoana transilvăneană din secolele XIX-XX, din perspectivă interconfesională și interculturală”.

Ion Filigean, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, secția Pictură bisericească (2005), pictor autorizat (grad IV def. 2010), membru UAP-Vâlcea, membru în grupul de iconari vâlceni „Școala de la Vlădești”. Deține numeroase distincții și este o prezență constantă în expozițiile si târgurile de specialitate din țară și străinătate.

Prezintă Luiza Barcan, critic și istoric de arta.

Icoana pe sticlă a fost văzută în ultimele decenii mai degrabă ca un obiect și mai puțin ca o prezență liturgică. De aceea, publicul este invitat să pătrundă într-un spațiu familiar și protector. Punctul central al acestuia îl constituie o serie de lucrări ce pot alcătui oricând iconostasul unei bisericuțe de lemn, dedicate Sfântului Ilie Tezviteanul.
Expoziția se remarcă prin simplitatea naturală a formelor încadrate de liniile ce curg firesc în spațiul delimitat de rame. Limbajul plastic este specific icoanelor pe sticlă și transmite căldură prin chipurile sfinților atât de iubiți cândva de țăranii transilvăneni. Toate acestea au menirea de a ne reconecta cu cele de Sus, de pe un plan în care cheia înțelegerii mesajului poate fi doar întoarcerea la inocență și smerenie, căci ni se spune „...de nu vă veți întoarce şi nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor” (Matei 18:3).
Așadar, această „cămară tainică” în care vom păși ne invită să medităm, chiar și preț de câteva minute, la faptul că suntem cu toții chemați să luăm parte la Masa Raiului.

 
înapoi la pagina principală
 
inchis