Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Camera împodobită Cifra din Mera
Expoziție de mobilă și dans tradițional din Mera (Ținutul Călatei, jud. Cluj)


 12 martie - 10 aprilie 2016

Asociaţia Cifra Műhely a luat fiinţă în anul 2009, fondatorii fiind iubitori de muzică şi dans popular, care s-au hotărât să-şi dedice timpul liber cercetării şi promovării la un nivel superior, a culturii populare extrem de variate din Bazinul Carpatin. Totul a pornit cu o colecţie de mobilier împodobit şi o colecţie a ţesături din Transilvania, provenite dintr-un sătuc numit Mera, din Ţinutul Călatei.

Membrii asociaţiei au intrat în contact cu cultura acestui sat la începutul anilor ’90, prin intermediul unei familii din Transilvania care s-a stabilit lângă Győr. Muszka György şi soţia sa Muszka Ilona sunt dansatori din Mera, care se ocupă în mod activ cu transmiterea tradiţiilor, dansurilor şi portului din Ţinutul Călatei. Mera, satul lor natal, este o localitate cu aproximativ 1450 de locuitori, care se află la o distanţă de 14 km de Cluj, fiind una dintre localităţile din Ţinutul Nadăşului sau cum se mai numeşte în limba maghiară „Cifra Kalotaszeg” (Călata Împodobită).

În acest context cuvântul „cifra” (împodobit) se referă la ornamentaţia bogată care caracterizează mobilierul, ţesăturile şi portul, dar şi dansul, respectiv linia melodică a muzicii tradiţionale din zonă. Această moştenire unică, mobilierul, provine de la o familie din Mera. Prin proiectele sale complexe, Asociația Cifra Műhely încearcă să ofere o imagine cât mai complexă asupra culturii populare din această regiune. Pe lângă patrimoniul cultural construit, are un rol important şi prezentarea patrimoniului cultural spiritual reprezentat de muzica şi dansurile populare, care ne vor fi prezentate de muzicieni și dansatori din Mera.

Program:
sâmbătă, 12 martie 2016


15.00: atelier de creație pentru copii: magneți de frigider, insigne, semne de carte, (în camera Cifra, Sala Foaier)
15.00: atelier de creație pentru copii și adulți: brățări și bijuterii din piele cu participarea artistului artizanal Simon Csaba (Muzeul Național al Țăranului Român, în holul Sălii Foaier)
15.00: atelier de creație pentru adulți: bijuterii din mărgele cu participarea artistei artizanale Kokas Éva (Muzeul Național al Țăranului Român, în holul Sălii Foaier)
18.30: vernisaj de expoziție: Camera împodobită Cifra – mobilă tradițională, fotografii de Havasmezői Tünde, creații artizanale din mărgele de Kokas Éva, creații artizanale din piele de Simon Csaba (Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Foaier)
19.30: Spectacol de dans tradițional din Mera (Muzeul Național al Țăranului Român, Studio Horia Bernea)

Expoziția poate fi vizitată în perioada 13 martie – 10 aprilie.

www.ciframuhely.hu
www.facebook.com/ciframuhely.egyesulet

Organizator: Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București
Partener: Asociaţia Cifra Műhely
înapoi la pagina principală
 
inchis