Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Expoziția-șantier „IMAGINEA-MARTOR” la Cluj
Îndrăznește să-ți faci propria expoziție de fotografie veche la Turnul Croitorilor din Cluj


Ne dorim ca vizitatorii noștri să uite că în expoziții nu au voie să atingă, să întrebe, să caute, să aleagă, să contribuie

CÂND? 18-27 august | 10:00 - 18:00
Te așteptăm în spațiul inedit de la Turnul Croitorilor pentru un experiment vizual care te provoacă să îmbini vechiul și noul.
CUM? Intrarea nu te costă decât vreo câteva idei bune și multă îndrăzneală. Hai!

Arhiva de Imagine a Muzeul Național al Țăranului Român din București ajunge în august la Cluj! Te așteptăm la Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană Cluj (18-27 august 2016) pentru a-ți crea propria expoziție cu fotografii vechi, în cadrul proiectului „IMAGINEA-MARTOR: ateliere de arhivare performativă”. După trei luni în care aproape 2000 de vizitatori au răspuns provocării în București, expoziția-șantier „IMAGINEA-MARTOR” ajunge la Cluj pentru a se construi progresiv, prin intervențiile vizitatorilor, până la data închiderii expoziției.

Expoziția introduce vizitatorul în lumea arhivei. Un bloc compact, aparent impenetrabil dar care, la o cercetare mai atentă ascunde comori: sute de imagini se află la dispoziția vizitatorului, invitat să interacționeze cu ele după cum imaginea și imaginația îi dictează. Vizitatorul poate selecta, tăia, alătura fotografii în expoziții proprii, ad-hoc. Expozițiile realizate de vizitatorii din Cluj se alătură într-o formă inedită celor mai reușite creații ale vizitatorilor din București și întregesc treptat spațiul expozițional, într-un dialog creativ între cele două orașe. Ca și în București, expoziția din Cluj devine completă abia în ziua închiderii.

***

DESPRE expoziția-șantier „IMAGINEA-MARTOR”

„Expoziția este deopotrivă un demers de educație vizuală, dar și de «dezvățare» muzeală. Ne dorim ca vizitatorii să uite că în muzee nu au voie să atingă, să întrebe, să caute, să aleagă, să contribuie. Mai mult decît muzeul, arhiva este percepută ca un spațiu eminamente închis. Arhiva de muzeu, cu atât mai mult. Expunerea mizează pe tensiunea dintre misiunea de conservare și cea de arătare a colecțiilor muzeale și experimentează interacțiunea dintre arhivă și vizitator ca mod de cunoaștere și explorare muzeală”, spune Simina Bădică, manager de proiect și curator al Arhivei de Imagine a Muzeului Țăranului Român.

DESPRE Arhiva de Imagine MȚR

Sute de imagini, la dispoziția vizitatorului
Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român cuprinde câteva zeci de mii de imagini, începând cu primii fotografi ai Balcanilor, frații Manakia, continuând cu alți fotografi celebri precum Leopold Adler, Iosif Berman, Emil Fischer, Franz Duschek sau Aurel Bauh și mergând cu documentarea vizuală până în zilele noastre. Arhivistul creează fonduri, registre, fișe-contact, descrieri, cuvinte-cheie, dar toată această transformare a imaginii în text nu îi deslușește întotdeauna misterul. Dimpotrivă. O bună parte dintre imaginile Arhivei rămân, de fapt, mari necunoscute. De aceea, propunem o expoziție-șantier ce va încerca să stârnească întrebări, cu scopul de a găsi, împreună cu voi – vizitatorii expoziției – posibile răspunsuri.


Expoziția face parte din proiectul „IMAGINEA-MARTOR: ateliere de arhivare performativă”, care se desfășoară până pe 15 noiembrie 2016 și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
• Echipa curatorială: Simina Bădică, Anca-Maria Pănoiu, Ioana Popescu, Iris Șerban (împreună cu vizitatorii expoziției)
• Promovare: Cristina Hurdubaia

Parteneri instituționali: Teatrul Mignon, 8pt (Performance Theatre), Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană Cluj, Allkimik, CESI - Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 


înapoi la pagina principală
 
inchis