Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE SCURTMETRAJE BUCUREȘTI Ediția I, 9-12 septembrie 2015


Prima ediție a Festivalului Internațional de Scurtmetraje București, se va desfășura în perioada 9-12 septembrie, gazda festivalului fiind Muzeul Țăranului Român.
Acest eveniment cultural, care va prezenta un total de 29 de scurtmetraje, este unic prin secțiunile pe care le întrunește, și anume:
1. Competiția oficială
2. Films 4 kids
3. Filme în afara competiției
4. Retrospectiva Festivalului Internațional de Film de la Veneția
5. Retrospectiva Festivalului Internațional de Scurtmetraje de la Drama

Retrospectivele pe care FISB le va oferi publicului bucureștean, aducând în lumina efervescentă a capitalei noastre două dintre cele mai prestigioase festivaluri internaționale, cumulează câte o selecție de scurtmetraje realizată de către experții acestor festivaluri.

Enrico Vannucci, Short Film Advisor la Venice Film Festival a întocmit o selecție excepțională care cuprinde următoarele filme:

1. Artă, în regia lui Adrian Sitaru. Premii: Prix Format Court, la Festivalul Filmului Francofon de la Namur, Best Short Film la Sleepwalkers International Short Film Festival și Louis le Prince Award la Leeds International Short Film Festival;
2. Maryam, în regia lui Sidi Saleh. Premii: Orizonti Award, la 71st Venice Film Festival
3. La bambina, o co-producție Irano-Italiană în regia lui Ali Asgari, participantă în Selecția Oficială a Festivalului de Film de la Venetia;
4. 3/105, un scurtmetraj semnat Avelina Prat și Diego Opazo, Selecția Oficială a Festivalului de Film de la Venetia.

Retrospectiva Drama International Short Film Festival va fi prezentă cu o selecție de trei filme participante la cea de-a 20-a Ediție a festivalului, după cum urmează:

1. A Single Body, în regia lui Sotiris Dounoukos. Premii: Vimeo Award for Best Short, la Toronto International Film Festival, Dendy Live Action Short Award la Australian Short Films;
2. Dinner for few, o animație semnată Athanassios Vakalis, câștigătoare a Grand Prix si 1st Place Best Environmental Film la ANIMARTE, Best Short Film Director, la Cyprus International Film Festival;
3. Chelsea-Barcelona, în regia lui Alexandros Chantzis. Premii: El Rey Award la Barcelon Film Festival, Best Director National Competition la Thess International Short Film Festival.
În selecția finală a competiției oficiale au intrat 13 filme, producții atât internaționale, cât și românești, a căror calitate a fost deja probată de numeroase premii și nominalizări. Unul dintre filmele participante la competiție este scurtmetrajul The Chicken, în regia talentatei Una Gunjak, este povestea fabuloasă a unei fetițe de șase ani care primește în dar de ziua ei o găină. Sensibilitatea și excentricitatea acestei copilițe au convins nenumărate jurii feroce, inclusiv pe cele de la European Film Awards (Best Short Film 2014), Sarajevo Film Festival (Best Short Film 2014), CINEMED Montpellier (Grand Prix Best Short 2014). The Chicken a făcut parte din selecția oficială de la Sundance Film Festival, precum și Semain De la Critique, Cannes.

Filmul În ataș, va fi proiectat în cadrul competiției în prezența regizorului, Mircea Bobînă. Originar din Republica Moldova, regizorul imprimă un puternic colorit local filmului său, care ne prezintă drama unui veteran de război prins în capcanele sindromului postr-traumatic. Aflat în competiția oficială la European Media Art Festival, Experiments in Cinema și European Short Film Festival at MIT, scurtmetrajul În ataș a stârnit o mare agitație în lumea festivalieră internațională, reușind să spargă hotarele geografice.

Un alt concurent al competiției este filmul As he lay falling, o producție britanică semnată Ian Waugh, care ne oferă o perspectivă unică asupra fenomenului migrației, invitându-ne în culisele unei drame intime. Premiat cu Best Short la Reykjavik International Short Film Festival, International Short Film Festival of Cyprus, Short Film Festival of Soria, precum și Drama International Short Film Festival, scurtmetrajul As he lay falling a fost dezvoltat ulterior într-un film de lungmetraj de către Only Son and Middlefish Films în 2015. Regizorul britanic Ian Waugh va fi prezent la proiecție, oferind un Q&A session.
În cadrul competiției va fi prezentat, de asemenea, și filmul românesc, Lingura Veche, un proiect independent, producția Dan Drăghicescu, PINK STRIPE Group. Proiecția filmului va avea loc în prezența regizorului scoțian, Mick Davis, invitat special al Festivalului Internațional de Scurtmetraje București. Lansat în premieră absolută în cadrul Festival de Cannes, Lingura Veche ne invită să fim martorii unei scene bizare dintre o femeie măcinată de secretul pe care îl ascunde de mulți ani și un bătrân excentric care pare să-i schimbe definitiv soarta.

Festivalul Bucharest International Short Film Festival 2015 debutează miercuri, 9 septembrie, cu surprize pentru publicul cinefil, în Gradina Cinema, din cadrul zilelor Muzeului Țăranului Român.


PROGRAM

Miercuri, 9.09.2015

Grădina Cinema (Gala de Deschidere 20:20)
20:30 – 20:49 În afara competiției
CASTELLO CAVALCANTI, reg. Wes Anderson
HISTORIA DE UN OSO, reg. Gabriel Osorio Vargas

21:00 Competiția oficială, partea I
L’IMPRESA, reg. Davide Labanti
ÎN ATAȘ, reg. Mircea Bobînă
LULLABY OF THE BUTTERFLY, reg. Tonia Mishiali
22:04 – 22:15 PAUZĂ
22:15 Competiția oficială, partea a II-a
THE CHICKEN, reg. Una Gunjak
LINGURA VECHE, reg. Mick Davis si Dan Draghicescu
SISSY, reg. Siri Rutlin Harildstad

Joi, 10.09.2015

Grădina Cinema
20:30 Competiția oficială, partea a III-a
THE SCENT OF CARROTS, reg. Arnaud Demuynck si Remi Durin
VERA, reg. Dorian Boguță
NOT ANYMORE: A STORY OF REVOLUTION, reg. Matthew VanDyke
MEU AMIGO NIETZSCHE, reg. Fauston da Silva
22:00- 22:15 PAUZĂ
22:15 Competitia oficială, partea a IV-a
AS HE LAY FALLING, reg. Ian Waugh
SĂ MORI DE DRAGOSTE RĂNITĂ, reg. Iulia Rugină
HASTA SANTIAGO, reg. Mauro Carraro

Vineri, 11.09.2015

Cinema Muzeul Țăranului

16.00 Competiția oficială, partea a IV-a
AS HE LAY FALLING, reg. Ian Waugh
SĂ MORI DE DRAGOSTE RĂNITĂ, reg. Iulia Rugină
HASTA SANTIAGO, reg. Mauro Carraro

PAUZĂ 16.45-17.00


17:00 În afara competiției
LITTLE BLUE BALLOON, reg. Fauston da Silva
AUBADE, reg. Mauro Carraro
17:24 – 17:30 PAUZĂ
17:30 Retrospectiva Festivalul Internațional de Scurtmetraje DRAMĂ
A SINGLE BODY, reg. Sotiris Dounoukos
DINNER FOR FEW, reg. Athanassios Vakalis
CHELSEA-BARCELONA, reg. Alexandros Chantzis

Sâmbătă, 12.09.2015

Grădina Cinema (Gala de Închidere 20:00)
20:30 În afara competiției
SOLITUDES, reg. Liova Jedlicki
GRUMPY DOES REPAIR, reg. Radostina Neykova si Sofiya Ilieva
21:00 – 21:58 Retrospectivă Festivalul de Film de la Veneția
ARTĂ, reg. Adrian Sitaru
LA BAMBINA, reg. Ali Asgari
MARYAM, reg. Sidi Saleh
3/105, reg. Digo Opazo și Avelina Prat
21:58 – 22:15 PAUZĂ
22:15 În afara competiției
ДЕ-А БАБА ОАРБА, reg. Mircea Bobînă
WONDERLAND, reg. Peter Kerek
BETONIERA, reg. Liviu Sandulescu

Duminică, 13.09.2015

Cinema Muzeul Țăranului
11:30 FILMS 4 KIDS
HISTORIA DE UN OSO, reg. Gabriel Osorio Vargas
LITTLE BLUE BALLOON, reg. Fauston da Silva
11:55 – 12:15 PAUZĂ
12:15
THE SCENT OF CARROTS, reg. Arnaud Demuynck si Remi Durin
GRUMPY DOES REPAIR, reg. Radostina Neykova si Sofiya Ilieva
Menționăm că prima ediție a Festivalului Internațional de Scurtmetraje București, organizat de Fundația Charta, cu sprijinul Ministerului Culturii, va avea toate evenimentele cu intrare liberă, în toate locațiile: Grădina Cinema, Sala Muzeul Țăranului și Clubul Țăranului. Co-organizatorii festivalului este Societatea Română de Radiodifuziune, iar gazda evenimentului este Muzeul Țăranului Român.

Partenerii media ai festivalului: Societatea Română de Radiodifuziune, Digi 24, Sub25, Cinemagia, Calendarul Evenimentului, CinemaRx, CineFun, Agenda LiterNet, Ring, ubrology, Sapte seri.


înapoi la pagina principală
 
inchis