Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Momente din viața eroului național Simón Bolívar
Cu ocazia împlinirii a 232 de ani de la nașterea Eroului Național al Venezuelei, Simón Bolívar, Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela în România, în colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român, vă invită la inaugurarea Expoziției Momente din viața eroului național Simón Bolívar, urmată de proiecția filmului Bolivar, omul dificultăților.

Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar Palacios Ponte y Blanco, cunoscut ca Simón Bolívar, s-a născut în Caracas, Venezuela, pe 24 iulie 1783 și a decedat în Santa Marta, Columbia, pe 17 decembrie 1830. Bolívar a fost om politic, militar, strateg, om de stat și eliberator a șase republici latino-americane. În anul 1913 acesta a primit titlul onorific de Eliberator. Din cauza dificultăților cărora a trebuit să le facă față pentru a obține emanciparea americană, acesta s-a supranumit «omul dificultăților».
Expoziția redă câteva momente din viața Eliberatorului în 23 de imagini, reproduceri ale unor opere de artă realizate de faimoși pictori venezueleni ai secolului al XIX-lea.

Filmul Bolívar, omul dificultăților

Ne aflăm în anul 1815, iar Venezuela este în război. Țara este împărțită în două. Există familii întregi divizate, în tabere opuse.
Cea de-a doua Republică urmează să cadă răsunător. Marele învins este Simón Bolívar, recent numit Eliberatorul, care fuge din Cartagena, cu moartea călcându-i pe urme.

Bolívar ajunge în Jamaica și trebuie să facă față celor mai mari dificutăți, nu are nici bani și nici prieteni alături. Președintele rebelei Haiti acceptă să îl primească în vizită și să îi asculte propunerile. Această veste îi aduce sufletul la loc. Ceea ce ignoră acesta însă este faptul că deja pe insulă se pregătea un complot împotriva sa pentru a-l asasina. Planul eșuează, dar Bolivar se îndreaptă spre Haiti foarte abătut.

În Haití problemele nu iau sfârșit. Acolo ajung patrioții venezueleni care fug de căderea Cartagenei, convinși că trebuie să-l înlăture de la putere pe Eliberator. În timpului unei adunări năpăstuitoare, Bolivar propune eliberarea sclavilor, scadalizându-i pe mulți, dar exact această propunere va fi cea care va întoarce situația în favoarea sa.
Bolívar pornește din Haití fiind comandant al unei mici, dar curajoase flote dispusă să își dea viața pentru idealurile sale. Pornește astfel o nouă bătălie, dintre multe pe care le va avea Omul Dificultăților pentru a elibera America hispanică.

Bolívar, omul dificultăților, este o producție a Villa del Cine, Alter Producciones Audiovisuales și al Institutului de Artă și Industrie din Cuba, în coproducție cu Wanda Films din Spania, Lusa Films și TVE.

Bolívar, omul dificultăților îmbină drama, romantismul și aventura într-un film de 105 minute al lui Luis Alberto Lamata, cineast care a pus în scenă cele mai interesante capitole ale istoriei Venezuelei.

Data: joi, 23 iulie 2015, 18.
Loc: Foaierul Studioului Horia Bernea – Cinema Muzeul Țăranului,
Subtitrări: română și engleză


Intrarea este liberă. 


înapoi la pagina principală
 
inchis