Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Namaste India - Festivalul culturii indiene în România, ediția a VII-a

8-9 iunie 2015 

Sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti", Muzeul Național al Țăranului Român și India Tourist Office Frankfurt, vă invită la cea de-a VII-a ediţie a festivalului culturii indiene „Namaste India”, care va avea loc în perioada 5-9 iunie 2015, la Bucureşti.

Muzeul Național al Țăranului Român va găzdui două evenimente dedicate promovării artei din regiunea Bengal.

„Femeia indiană în viziunea lui Rabindranath Tagore”
8 iunie, Studioul Horia Bernea, ora 18:00
Publicul bucureştean va putea asista în premieră la proiecția cinematografică a piesei de teatru-dans Chitrangada cu subtitrare în română, în prezența regizorului indian Obhi Chatterjee și a interpretei principale, Kaberi Chatterjee.

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în 1913, Rabindranath Tagore este renumit pe plan internațional ca poet și filozof; stilul de dans semi-clasic creat de el este, însă, mai puțin cunoscut. Chitrangada este una dintre cele trei piese de teatru-dans compuse de el. Inspirat de personalitatea eroinei Chitrangada, menționate în marea epopee indiană Mahabharata, Tagore a împodobit-o cu emoțiile nenumărate ale femeii indiene și a conferit o nouă dimensiune poveștii, transpunând-o într-o piesă de teatru-dans în anul 1936. Dialogul este prezentat în întregime sub formă de muzică, în timp ce acțiunile sunt efectuate pe scenă de dansatori.

În căutarea „Omului din inimă” - muzica mistică a Bengalului
9 iunie, Sala Tancred Bănățeanu, ora 18:00
Parvathy Baul, avându-l ca invitat pe maestrul Grigore Leșe, va prezenta la Muzeul Țăranului Român un spectacol aparținând tradiției mistice a Baulilor, intitulat În căutarea Omului din inimă. Recunoscută pentru interpretarea solo a cântecelor și dansurilor Baul, Parvathy Baul își acompaniază cu măiestrie vocea cu ajutorul instrumentelor tradiționale folclorice Duggie, Ektara și Nupur. În afară de stilul Baul, pe care l-a moştenit de la maeştrii săi, Parvathy Baul s-a perfecționat în diverse arte precum pictura, grafica, teatrul, dansul, arta povestirii prin intermediul desenelor pictate. A susţinut spectacole în cadrul unor mari festivaluri de muzică din India, Europa, SUA, Marea Britanie, Elveția, Japonia, Maroc, Singapore, Malaezia, Cuba, Uruguay, Australia, Canada.

Muzica Baulilor (tradiție populară și mistică din Bengalul de Vest și Bangladesh) a fost inclusă de către UNESCO în lista Capodoperelor Patrimoniului Oral și Imaterial al Umanității în 2005.

Intrarea la cele două evenimente este liberă.
Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro.

Pentru mai multe detalii:
Angelica Marinescu
Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”
0722 255 368 | contact@namasteindia.ro


 
 înapoi la pagina principală
 
inchis