Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

O viaţă de ţărancă
Fundaţia Sfinţii Închisorilor vă invită să zăbovim împreună o seară, la poveşti, ascultând-o pe Marghioliţa Huzum cu prilejul lansării volumului O viaţă de Ţărancă.

Ne vom întâlni joi, 8 mai 2014, de la ora 18:00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, la Studioul Horia Bernea.(intrarea din strada Monetăriei, prin curtea interioară).

Cartea apare cu o heretisire a IPS Calinic Argeşeanul și cu o prefaţă a cunoscutului etnolog si teolog Costion Nicolescu, la editura Fundaţiei Sfinţii Închisorilor.

Marghioliţa Huzum este o ţărancă de 83 de ani din Vaslui, înzestrată de Dumnezeu cu darul unei vorbe curgătoare, limpede, cu parfumul şi culoarea zonei din care provine. De-a lungul anilor trece prin război, pierderea Basarabiei, comunizare și colectivizare, evenimente pe care le primeşte cu înţelepciunea si aşezarea românului de la sat, rămânând dârză în prispa casei pe care a construit-o cu propriile-i mâini.


Am scris o parte din câte le-am trăit, bune şi rele, cu gândul că mâine voi pleca în lumia cialaltă, acolo unde mă va trimite Dumnezeu. De multe ori m-am temut că nu voi mai apuca să termin de scris aieste caiete. M-am rugat Măicuţei Domnului şi numai în ea mi-am pus tot timpul nădejdia...Şi m-am rugat ei ca o ţărancă simplă, cu credinţă, ca să-mi ierte păcatele şi să mi le ştiargă cu lacrimile ei sfinte.

Marghioliţa Huzum


înapoi la pagina principală
 
inchis