Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

S.O.S. – Case în pericol!
Muzeul Momârlanului din Slătinioara, județul Hunedoara, inițiază, în parteneriat cu Rețeaua Colecțiilor și Muzeelor Etnografice Sătești Particulare din România (RECOMESPAR), un proiect de strămutare a unei case tradiționale din lemn, una dintre cele mai vechi construcții de acest tip din zonă, în incinta Muzeului. Muzeul Momârlanilor se află în proprietatea colecționarilor Lucreția Mălinesc și Petru Gălățan, membri ai RECOMESPAR, îndârjiți păstrători ai valorilor vieții tradiționale de pe Valea Jiului. Construcția este reprezentativă pentru Valea Jiului Superior și va adăposti o parte din valoroasa colecție de obiecte etnografice care nu a putut fi expusă în sediul actual al Muzeului, obiecte care în momentul de față zac, departe de privirile vizitatorilor, în lăzile din podul casei colecționarilor: costume tradiționale, piese de mobilier, unelte etc., recompunând imaginea unui mod de viață de o mare frumusețe și vechime.

Casa, compusă din pivniță, prispă și două camere cu intrare separata, a fost de curând achiziționată de la un vecin; acesta, neavând resurse financiare să o întrețină, a decis să o vândă colecționarilor. Strămutarea casei se va face pe o distanță de doar 200 de metri, iar la reasamblarea ei vor participa membri ai comunității locale; zidăria de piatră de la nivelul pivniței și acoperirea cu sită va fi făcută de către meșteri locali. Construcția a început să se degradeze și riscă să nu mai poată fi salvată, dacă nu va fi mutată în curând.

Deși s-a reușit în câteva săptămâni, prin bunăvoința iubitorilor de patrimoniu etnografic și cu sprijinul Asociației MONUMENTUM, strângerea unei sume cu care să se poată porni strămutarea casei, fondurile sunt încă insuficiente pentru a duce lucrările la bun sfârșit. De aceea, facem apel în continuare la cei care doresc să contribuie la salvgardarea arhitecturii vernaculare și la promovarea patrimoniului etnografic să ofere o mână de ajutor prin implicare directă sau prin sprijin financiar. Pentru acest proiect se poate dona în contul Rețelei Colecțiilor și Muzeelor Etnografice Sătești Particulare din România: RO14BRDE330SV61332133300, cu mențiunea: „pentru proiectul Slătinioara”.

RECOMESPAR a fost înființată în anul 2011 în cadrul unui proiect de cercetare și promovare a colecțiilor etnografice private sătești derulat de către direcția Cercetare al MNȚR și își propune punerea în valoare a patrimoniului etnografic local din fiecare regiune a țării. Proiectul se va desfășura cu concursul specialiștilor de la Muzeul Național al Țăranului Român, partener tradițional al RECOMESPAR.

 
înapoi la pagina principală
 
inchis