Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Săptămâna Filmului Maghiar 2013
10-17 NOIEMBRIE 2013, Studioul Horia Bernea


În perioada 10-17 noiembrie 2013, Ministerul Culturii din România, împreună cu Institutul Balassi – Instiutul Maghiar din Bucureşti, organizează a şaptea ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar, eveniment desfăşurat în baza semnării, la 20 octombrie 2005, a Programului de colaborare culturală între Ministerul Culturii şi Cultelor din România şi Ministerul Patrimoniului Cultural Naţional al Republicii Ungare.

Săptămâna Filmului Maghiar va avea loc la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea (intrarea prin str. Monetăriei nr. 3).

Intrarea la proiecţii va fi liberă. Filmele vor fi subtitrate în limba română şi în limba engleză.

În deschiderea SFM 2013 va fi proiectat filmul de debut al tinerei regizoare Cserhalmi Sára, Dragii mei prieteni turnaţi, în prezenţa regizoarei. Filmul a câştigat premiul pentru cel mai bun film de debut la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia.

În programul SFM 2013 vor fi proiectate opt lungmetraje, producţii 2011-2013, precum şi filme documentare şi scurtmetraje, oferind, astfel, posibilitatea ca cinefilii să cunoască şi genurile mai puţin promovate ale industriei cinematografice maghiare. Programul de filme artistice conţine trei coproducţii (Patria, sexul şi alte inconveniente/ Germania; Mulţumesc, bine/ Slovacia şi Roxanne/ România), o premieră absolută (Indianul), un film pentru adolescenţi (În numele lui Sherlock Holmes), o comedie (Soţia, femeia, gagica) şi o animaţie (Tragedia omului). Programul SFM 2013 va fi completat de scurtmetraje şi documentare.

În secţiunea Festival invitat vom prezenta festivalul internaţional de film şi muzică MEDIAWAVE. Festivalul Internaţional de Film şi Muzică MEDIAWAVE este unul dintre cele mai importante festivaluri artistice, recunoscute pe plan internaţional atât datorită profesionalismului, cât şi pentru atmosfera sa unică. Prin evenimentele conexe prezente la SFM 2013, vom încerca să redăm din acestă atmosferă unică a festivalului. La Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti vom vernisa o expoziţie Mediawave, vom prezenta două selecţii de scurtmetraje câştigătoare la ediţiile anterioare şi vom avea un atelier muzical de trei zile, sub conducerea chitaristului Both Miklós, care se va termina cu un concert ca rezultat al atelierului.

În 2008, în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar a fost organizată o masă rotundă pe tema coproducţiilor româno-maghiare. De atunci, a devenit o tradiţie ca, în fiecare an, să proiectăm o coproducţie româno-maghiară. Anul acesta, vom proiecta filmul de debut al regizorului român Vali Hotea, Roxanne.

Săptămâna Filmului Maghiar de anul acesta începe şi se termină cu câte un film despre turnători şi consecinţele acţiunilor lor după mai mult de 20 de ani, dovedind încă o dată că în această regiune Central-europeană avem un „bagaj” istoric şi cultural comun. Anul acesta avem în program două producţii care au fost făcute cu sprijinul Institutului Maghiar din Bucureşti, Pastila fericirii al regizoarei Felméri Cecília şi Roxanne al regizorului Valentin Hotea.

Filmele vor fi prezentate, în fiecare seară, de criticul de film, profesor Radu Igazsag.

Ataşat, găsiţi programul complet al Săptămânii Filmului Maghiar. Mai multe informaţii despre filme: www.ccu.ro.

Programul evenimentului:


Duminică, 10 noiembrie, ora 19.00, la sediul Institutului Balassi
MEDIAWAVE. Expoziție și instalație de Radu Igazság
în cadrul secțiunii MEDIAWAVE festival invitat

MEDIAWAVE – Another Connection
Festival Internațional de Film și Muzică
Győr / Szombathely / Komárom

Festivalul Internațional de Film și Muzică MEDIAWAVE este unul dintre cele mai importante festivaluri artistice, recunoscute pe plan internațional atât datorită profesionalismului, cât și pentru atrmosfera sa unică. Secțiunea de film cuprinde selecții speciale ale filmelor calitative și considerate curiozități, care nu ajung la publicul maghiar în afara festivalului. De-a lungul anilor, în programul festivalului au pătruns și celelalte arte: teatru, dans, arta fotografică, artele plastice, literatura, artele stradale (spectacole ambulante de muzică și teatru, târguri arhaice, circ, land art etc.), contribuind la caracterul artistic complex al festivalului.

Expoziția va prezenta fotografii despre atmosfera unui festival internațional, central-european, unic și atipic: film, muzică, teatru, dans, expoziții, workshop-uri, tabere, arhive, picnicuri, nopți albe, prietenii, vize, regăsiri, personalități, premii, debutanți... Un festival itinerant (Győr, Szombathely, Komárom) și cu locuri foarte diverse (centre culturale, cinematografe, sinagogi... și o fortăreață!)

Expoziția se poate vizita până pe 22 noiembrie.


Luni, 11 noiembrie, ora 10.00 - 13.00, 15.00- 18.00, la Clubul Țăranului
Atelier muzical cu muzicianul Both Miki
în cadrul secțiunii MEDIAWAVE festival invitat

Luni, 11 noiembrie, ora 18.30, la Studioul Horia Bernea / MNȚR
deschidere festivă: Dragii mei prieteni turnați / Drága besúgott barátaim
2012, 93 min., dramă, subtitrat în limba română

Regia: Cserhalmi Sára
Scenariul: Cserhalmi Sára, Paizs Miklós
Imaginea: Reich Dániel, Divinyi Gábor
Distribuția: Derzsi János, Cserhalmi György, Györgyi Anna, Keres Emil, Benedek Miklós, Mácsai Pál, Csuja Imre, Schneider Zoltán
În Ungaria, la peste douăzeci de ani de la schimbarea regimului, rețeaua de turnători creată în vremea lui Kádár, precum și legea lustrației sunt considerate, în continuare, tabu. Sára Cserhalmi, în primul său film artistic, abordează această temă gingașă și încearcă să descopere ce se întâmplă după prăbușirea socialismului, cu turnătorii și cei turnați, la câteva decenii de la săvârșirea faptelor lor.

Premii:
2012: Cel mai bun debut, Festivalul Internațional de Film de la Varșovia

Festivaluri:
2013: Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary (în competiție)

nerecomandat minorilor sub 12 ani


Marți, 12 noiembrie, ora 10.00 - 13.00, 15.00 - 18.00, la Clubul Țăranului
Atelier muzical cu muzicianul Both Miki
în cadrul secțiunii MEDIAWAVE festival invitat


Marți, 12 noiembrie, ora 18.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR
Atelier DUNA
scurtmetraje și documentare produse de DUNA Műhely, 90 min.
Prezintă: Durst György, producător
Duna Műhely (Atelierul Duna) a luat ființă în anul 1995 ca un atelier de creație a Televiziunii Duna, cu scopul de a oferi șansă tinerilor cineaști în a-și realiza proiectele.
1. Iványi Marcell: Vânt / Szél / 6 min., scurtmetraj, 1996
Filmul prezintă într-un cadru de 6 minute ceea ce nu vedem în fotografia alb-negru Trei femei, realizată în anul 1952 de către Lucienne Hervé.
Filmul a obținut în anul 1996 Premiul Palme d'or la Cannes, în categoria cel mai bun scurtmetraj.

2. Mészáros Péter: După ploaie / Eső után / 5 min., scurtmetraj, 2002
Este povestea refugierii și tristei reveniri.
Filmul a obținut în anul 2002 Premiul Palme d'or la Cannes, în categoria cel mai bun scurtmetraj.

3. Erdélyi Dániel: 411-Z / 6 min., scurtmetraj, 2008
Șlep pe Dunăre. O zi de vară fără griji. Tocană în ceaun și bere. Restul – evident – conform normelor de navigație. Dar poate totuși am stricat ceva …
Filmul a concurat în anul 2008 la categoria de scurt-metraje la Cannes.

4. Kenyeres Bálint: Istoria aviației / A repülés története / 14 min., scurtmetraj, 2009
1905. Un grup la picnic, așteptând să se facă ultima fotografie, dar cineva lipsește...
Filmul a câștigat în anul 2010 marele premiu la Festivalul de scurtmetraje de la București.
5. Somogyvári Gergely: Febra ricșelor / Riksa láz / 55 min., documentar, 2012, subtitrat în limba română
Un film sensibil de atmosferă, ce prezintă viața de zi cu zi a ricșarilor de pe străzile decăzute ale Amsterdamului; imagine actuală a emigrației est-vest: despre bani și libertate, zile și nopți, muncă și distracție.

www.dunatv.hu/kultura/dunatv_filmszemle/duna_muhely.html


Marți, 12 noiembrie, ora 20.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR
MEDIAWAVE – Cinema internațional
Cele mai bune scurtmetraje de la MEDIAWAVE 2013, 90 min.
în cadrul secțiunii MEDIAWAVE festival invitat

Am putea crede că spiritul filmului nu-și poate făuri un drum, adică producția de filme este nesemnificativă în afară de America și câteva țări europene. Această serie de scurt-metraje are menirea de a dezminți această supoziție …

1. Fabrice Bracq (FRA): Despărțiți / 3 min., scurtmetraj
Drumuri paralele…
2. Behnam Deldadeh (IRAN): Obstetrică / 8 min., animație
Nașterea unui copil uneori e bucurie, alteori e tristețe...
3. Dekel Nitzan (IZR): Teren / 11 min., scurtmetraj
Pariu pe autoritatea tatălui…
4. Sandra Desmazieres (FRA): Bao / 12 min., animație
Frați călătorind cu trenul…
5. Koldo Amandoz (ESP): Deus et Machina / 8 min., scurtmetraj
În fiecare zi se întâmplă același lucru. Sau nu?
6. Liv Scharbatke (GER): Ce rămâne / 5 min., animație
Doar fotografiile au rămas pe perete…
7. Yildiray Yildirim (TUR): 1982 / 8 min., scurtmetraj
Stare de asediu și pornografie…
8. G. Borgetto & B. Faass & M. Bauerle (GER): Studii despre isterie / 11 min., scurtmetraj
Coruperea nudității inocente…
9. Anti & Ando Naulainen (EST): Papagalul Peter Aurelius / 2 min., scurtmetraj
Un bărbat își învață papagalul să vorbească.
10. Piotr Sulkowski (POL): Detaliu / 4 min., scurtmetraj
Un manechin din secolul al XIX-lea…
11. Juan Pablo Zaramella (ARG): Luminaris / 6 min., animație
În lumea condusă de lumini, un om decide să schimbe ordinea naturală a lucrurilor.
12. Stergios Paschos (GRE): Largo / 12 min., scurtmetraj
Iubire în tren urmărită de priviri.

www.mediawavefestival.hu

Q&A: Hartyándi Jenő, directorul festivalului


Miercuri, 13 noiembrie, ora 10.00 - 13.00, 15.00 - 18.00, la Clubul Țăranului
Atelier muzical cu muzicianul Both Miki
în cadrul secțiunii MEDIAWAVE festival invitat


Miercuri, 13 noiembrie, ora 18.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR
MEDIAWAVE – Cinema maghiar
scurtmetraje câștigătoare la festivalul MEDIAWAVE, 80 min
în cadrul secțiunii MEDIAWAVE festival invitat

1. Derdák Tamás Zoltán ’Létra’: Trei semințe mici de chimion / Három pici köménymag / 3 min., videoclip
Videoclipul este rezultatul colaborării dintre Létra (Derdák Tamás Zoltán) și Dudu (Horváth Dániel) începută la festivalul MEDIAWAVE în atelierele muzicale Passport Control.
2. Horváth-Molnár Panna & Zomborácz Virág: Dipendenza / 3 min., animație
Povestește cu concizia unei balade povestea tragică a unei iubiri în triunghi într-o lume rece, bizară și străină, dar și plăcută prin suprarealismul și grotescul său.
3. Szabó Réka: Film cu umbre / Árnyékfilm/ 11 min., film de dans
Film experimental de dans, alb-negru.
4. Vácz Péter: Iepurele și Cerbul / Nyuszi és Őz / 17 min., animație
„Cerbul tridimensional nu mai are loc în locuința bidimensională comună cu Iepurele bidimensional.” (Harmat György)
Filmul a câștigat premiul publicului la festivalul internațional de film de animație Anim'est 2013, București.
5. Csáki László: My Name is Boffer Bings / 21 min., animație în cretă, VO engleză
Sunt lucruri, despre care e mai bine să nu aflăm nimic și să rămână în veci secrete.
6. Szabó Szonja: Turist/ Turiszt / 14 min., scurtmetraj
Duminică după masă apatia unui orășel uitat de lume este bulversată de evenimente neașteptate.

www.mediawavefestival.hu


Miercuri, 13 noiembrie, ora 20.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR
Patria, sexul și alte inconveniente / Szülőföld, szex és más kellemetlenségek
2012, 90 min., comedie, VO germană și maghiară, subtitrat în limba română

Regia: Kincses Réka
Scenariul: Rácz Erzsébet, Kincses Réka
Distribuția: Kerekes Krisztina, Bogdán Zsolt, Péter Hilda, Tóth Attila, Csákány Eszter, Martin Leutgeb
Coproducție: Germania – Ungaria

Eroii principali sunt imigranți ideali, căci pare să fie mai nemți decât nemții. Dar ce se întâmplă cu o familie emigrantă, în care pe unii îi macină incontrolabil dorul de casă alimentat și de visele din copilărie, iar ceilalți țin cu încăpățânare la lumea ideală creată în jurul lor?
Patria, sexul și alte inconveniente, regizat de un cineast transilvan, este un film despre emigrare și revenire la locul de baștină. Un film cu dramă, căsătorie destrămată, singurătatea unui cuplu, o pereche care practică terapia ezoterică de cuplu, seară de romanțe pentru maghiarii din Germania, infidelitate, terapie cu vodcă agravată de alergie la alcool, „înapoi la mama”. Tragedia adevărată constă însă în faptul că unde emigrezi, nu vei fi niciodată acasă de-adevăratelea, iar dacă te întorci, locul de unde ai plecat nu mai este același. Cea mai importantă realizare a filmului Patria, sexul și alte inconveniente este contrabalansarea conflictelor ireversibile prin umor administrat cu precizie.

nerecomandat minorilor sub 12 aniMiercuri, 13 noiembrie, ora 22.00, la Clubul Țăranului / MNȚR
Concert MEDIAWAVE: Both Miki & Romanian Company
concert ca urmare a atelierului muzical
în cadrul secțiunii MEDIAWAVE festival invitat
Festivalului MEDIAWAVE oferă o pată de culoare muzica și atelierele muzicale unde diverși muzicieni pun laolaltă cunoștințele lor de dragul unui concert. La București câțiva tineri muzicieni, sub conducerea chitaristului Both Miki, vor evoca atmosfera festivalului MEDIAWAVE în cadrul unui atelier de trei zile. Repetă împreună, fiecare muzician își prezintă ideile muzicale prin propriile mijloace, rezultatul fiind un concert unic, irepetabil!
Both Miklós este o personalitate aparte a vieții muzicale underground din Ungaria. Cum se întâmplă în general, și el a fost cunoscut întâi de breaslă, apoi de „gurmanzi”, deși muzica lui nu este grea, necesită doar puțin antren.Joi, 14, noiembrie, ora 18.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR
Janovics Jenő, un Pathé maghiar / Janovics Jenő, a magyar Pathé
2011, 62 min., documentar, subtitrat în limba română

Regia: Zágoni Bálint
Narator: Bogdán Zsolt
Imaginea: Bántó Csaba, Filep Farkas, Keresztes Péter, Székely Róbert
Muzica: Darvas Kristóf
Animație: Bertóti Attila
Sound design: Jeszenszky Tamás
Distribuția: Hatházi András, Szilágyi Szabolcs

La începutul anilor 1910, filmul era mai degrabă o distracție de bâlci, decât artă. Cel mai bun director și regizor de teatru al epocii, Janovics Jenő fondează, spre uimirea tuturor, un cinematograf în teatrul de vară clujean, iar peste câțiva ani deschide un studio de film, numit Corvin Film. A regizat și scris peste 30 de filme, majoritatea adaptări literare, totuși ele marchează istoria filmului, iar cineastul a devenit cel mai bogat cetățean al Clujului. În studiourile Corvin Film își încep cariera de cineast renumitul regizor și producător de filme Sir Alexander Korda, precum și câștigătorul premiului Oscar, Michael Curtiz. După războiul mondial, grație importantei averi și a influențelor sale, Janovics investește sume imense pentru salvarea teatrului său, investiții incomparabile în acea vreme chiar și pentru zilele noastre.
Documentarul este un tribut adus unui vizionar și deschizător de drumuri pentru cinematografia din Transilvania.


Joi, 14, noiembrie, ora 20.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR
Mulțumesc, bine / Köszönöm, jól (hu) / Ďakujem, dobre (sk)
2013, 134 min., dramă, VO slovacă și maghiară, subtitrat în limba română

Regia: Prikler Mátyás
Scenariul: Marek Lescák, Prikler Mátyás
Muzica: Dušan Kozák
Imaginea: Peter Balcar, Milan Balog
Distribuția: Mokos Attila, Miroslav Krobot, Várady Béla, Vladimir Obšil, Zuzana Mauréry
Coproducție: Slovacia – Ungaria

Mulțumesc, bine dezvăluie trei povești în cadrul crizei economice mondiale care pătrunde și în sfera privată, punând la grea încercare relațiile umane. Filmul prezintă personajele prin prisma empatiei, aduce problemele lor aproape de noi, acestea fiindu-ne dureros de cunoscute – prezintă diagnosticul unei lumi în care moravurile sunt pe cale de dispariție, iar speranțele rămân vii.

http://dakujemdobre.sk

nerecomandat minorilor sub 12 ani


Vineri, 15 noiembrie, 18.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR
Scurtmetraje, 80 min.

1. Felméri Cecília: Pastila fericirii / Boldogságpasztilla / 12 min., scurtmetraj, 2012, România
Răzbunarea te unge pe suflet. Dar totul are un preț...
Film nominalizat la premiile Gopo 2013, categoria Cel mai bun scurtmetraj
Filmul a câștigat Premiul special al juriului la TIFF 2013.
Film produs cu suportul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București

2. Réti Iringó: Milza / 14 min., scurtmetraj, 2012, VO engleză, subtitrat în limba maghiară
O fată, un geamantan și niște măruntaie...

3. Papp Gábor Zsigmond: Și eu te iubesc! Foarte mult! / Én is téged, nagyon! / 22 min., scurtmetraj, 2012, subtitrat în limba engleză
sms-uri...

4. Hartung Attila: Visător / Álmodó / 6 min., scurtmetraj, 2011, subtitrat în engleză
Relația dintre vise și realitate.

5. Szabó Szonja: Weekend la Praga / Prágai hétvége / 25 min., 2012, subtitrat în engleză
Premiul unui concurs pentru tinere talente constă într-un week-end la Praga.Vineri, 15 noiembrie, 20.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR
Indianul / Indián
2013, 90 min., dramă, subtitrat în limba română

Regia și scenariul: P. Szabó István
Imaginea: Rádi Péter
Sunet: Bodza Ottó
Muzica: Bella Máté
Distribuția: Gémes Antos, Ruttkay Laura, Dammak Jázmin, Szorcsik Viktória, Dallos-Nyers Boglárka, Cseh Zsuzsanna

Într-o zi de toamnă, un pop-star cu un singur single, și acela uitat, se satură de viața mondenă plină de standarde. Filmul este o ecuație inversă: viața „eco”, la modă, considerată „sănătoasă” devine toxică, iar eroul principal simte nevoia de dezintoxicare. Cu „Junk food”... Și încearcă să-și reia viața acolo, unde odinioară totul era frumos și bine...

www.facebook.com/indianafilm

nerecomandat minorilor sub 12 aniSâmbătă, 16 noiembrie, 18.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR
În numele lui Sherlock Holmes / Sherlock Holmes nevében
2011, 100 min., film pentru adolescenți, subtitrat în limba română

Regia: Bernáth Zsolt
Imaginea: Szentkúti Tamás
Muzica: Gulya Róbert
Montaj: Bernáth Zsolt, Végh Zoltán
Distribuția: Szénási Kristóf, Kugler Nikolett, Karalyos Gábor, Gáspár Tibor, Kiss Attila, Tahi Tóth László, Deli Dániel
Filmul În numele lui Sherlock Holmes reînvie un gen uitat de către cineaștii maghiari, și anume filmele pentru adolescenți. Protagoniștii filmului sunt doi adolescenți admiratori ai lui Sherlock Holmes, care-și spun reciproc Holmes și Watson, și evident o fetiță, Ica, într-o vacanță de vară cu peripeții ciudate. Acțiunea se desfășoară într-un orășel de provincie unde se întâmplă lucruri ciudate, iar adulții nu observă nimic din toate acestea. Filmul are toate ingredientele unui film de aventură pentru adolescenți. Cu toții am fost copii, cu toții am avut tendința să exagerăm marile aventuri din viața noastră, nu-i așa? Așa se întâmplă și cu protagoniștii filmului. E greu de spus, dacă povestea e adevărată sau o pură fantezie, dar are mai puțină importanță decât orice poveste despre aventurile de vacanță.

http://sherlockfilm.huSâmbătă, 16 noiembrie, 20.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR
Soția mea, femeia mea, gagica mea / Nejem, nőm, csajom
2012, 91 min., comedie, subtitrat în limba română

Regia: Szajki Péter
Scenariul: Szajki Péter, Vörös adél
Imaginea: Szatmári Péter
Muzica: Kovács Áron Ádám
Distribuția: Rudolf Péter, Schell Judit, Stohl András, Gubik Ági, Mészáros Béla, Lovas Rozi, Keresztes Tamás, Tompos Kátya

Patru femei, patru iubiri, patru relații: un film lejer, distractiv care ne oferă situații greșit înțelese și răsturnări de situație pline de haz.

Premii:
2013: Premiul special al juriului, Festivalul Internațional de Film „Love is Folly”, Varna, Bulgaria

https://www.facebook.com/NejemNomCsajom

nerecomandat minorilor sub 16 aniDumnică, 17 noiembrie, 11.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR
Tragedia omului / Az ember tragédiája
1988-2011, 160 min., animație, subtitrat în limba română

Regia: Jankovics Marcell
Scenariul: Jankovics Marcell după opera lui Madách Imre (scris în 1860)
Muzica: Sáry László
Imaginea: Major Péter, Bacsó Zoltán
Voci: Szilágyi Tibor, Usztics Mátyás, Bertalan Ágnes, Széles Tamás, Molnár Piroska

Opera lui Madách Imre este extrem de greu de dramatizat, fiind un text filozofic în versuri, cu un limbaj de un secol și jumătate. Cu toate acestea Jankovics Marcell a reușit să o transpună în desen. Pelicula ne oferă o expoziție extraordinară, dar cu o minimă empatie, despre lupta crâncenă a omenirii. Filmul este deosebit și prin faptul că cele 15 scene sunt realizat în 15 stiluri diferite de către Jankovics, reușind astfel să invoce vizual, mai fidel și mai profund, spiritul unor epoci. Ultima scenă este, poate nu întâmplător, cea mai personală, în care Jankovics actualizează istoria, referindu-se și la secolele 20 și 21, respectiv acordând câteva minute și istoriei maghiarilor. El nu vrea să explice lumea mai bine decât a făcut-o Madách, totuși varianta animată a operei Tragedia omului este o plecăciune demnă în fața unei capodopere din literatură maghiară și în fața istoriei artelor universale. (Magyari Péter)

nerecomandat minorilor sub 12 ani


Dumnică, 17 noiembrie, 19.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR
Roxanne
2013, 97 min., dramă
în cadrul secțiunii Coproducție România-Ungaria

Regia: Vali Hotea
Scenariul: Vali Hotea, Ileana Muntean
Imaginea: Alexandru Sterian
Sound design: Zányi Tamás
Distribuția: Șerban Pavlu, Diana Dumbravă, Mihai Călin, Valeria Seciu, Corina Moise, Adrian Vancica, Anghel Damian
Producător: Ada Solomon (HiFilm Productions)
Coproducție: România – Ungaria

Filmul de inspirație autobiografică nu resuscitează „era ceaușistă“, ci vorbește, la timpul prezent, despre consecințele acestei epoci în lumea de astăzi, despre dragoste, trădare și duplicitate, dar și despre cum oamenii au fost și sunt încă afectați, în zilele noastre, de istoria lor.

Săptămâna Filmului Maghiar de anul acesta începe și se termină cu câte un film despre turnători și consecințele acțiunilor lor după mai mult de 20 de ani, dovedind, încă o dată, că în această regiune Central-europeană avem un „bagaj” istoric și cultural comun.

www.facebook.com/FilmulRoxanne

Q&A: Vali Hotea, Irina Drăghici


 


înapoi la pagina principală
 
inchis