Catre Tur Virtual
Atelier pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu
În timpul atelierelor de pictura din cadrul Atelierului de Creativitate vom învăța tradiționala tehnică a zugrăvirii pe sticlă. Cum facem asta? Cu curaj. Ne așezăm pe scaun. În stânga avem apa de băut, în dreapta apa de pictat. Sau invers. Apoi desenăm pe hârtie multe linii, curbe, puncte. Balauri sfinți babe bomboane iarbă cer lună cai frunze lapte cu cereale mici anotimpuri. Le trecem pe hârtie de calc pe care o lipim de sticlă. Întoarcem sticla pe spate și punem ce-am desenat pe geam. Pe urmă punem culori, subțire mai întâi, gros mai apoi. Terminăm lucrarea, o închidem pe spate cu carton și e bună de dat mare cu ea. Veniți pietricele și plecați munticei.
Pentru copii de minimum 6 ani, maximum 80.

Ateliere de modelaj lut cu Crina Cranta
Ceramica este un meșteșug vechi - de la începutul timpului oamenii au modelat pământul, iar apoi l-au ars, cu ajutorul focului, pentru a-și construi recipiente, unelte, piese arhitecturale, obiecte de cult etc. În prezent, ceramica a evoluat la rang de artă. Vom explora împreună tehnicile de modelaj ale pământului și vom trezi curiozitatea în ceea ce privește arta ceramică.
Pentru copii de peste 6 ani.

Croit, țesut și cusut cu Lidia Stareș
În atelierele de cusut vom descoperi semne și însemne. Apoi le vom inventa pe ale noastre și le vom coase.
Țesutul în războiul orizontal va consta în aflarea mișcărilor elementare ale mâinilor și picioarelor ce manevrează războiul, pentru a realiza o țesătură, și vor executa un fragment de model, ca „scoarța” cu alesătură.
La războiul vertical (gherghef cu urzeală), vom afla cum se realizează diferite forme geometrice, elemente decorative și legăturile necesare unui covor.
Pentru copii de la vârsta de 6 ani și adulți.
 

Harta creativității județului Dâmbovița
Asociația cultural-educativă „Ambasadorii prieteniei” prezinta proiectul „Harta creativității județului Dâmbovița – instrument de formare culturală și antreprenorială a elevilor de liceu”.

Pe 10 noiembrie, începând cu ora 10.30, câțiva dintre elevii și creativii participanți la proiect vor ilustra succinct domeniul în care s-au cunoscut și vor prezenta produsul final al activității lor din ultimele șapte luni – Carte despre minte pricepere și îndrăzneală, care a apărut la Editura Cetatea de Scaun din Târgoviște.

Cuvânt înainte (Carte despre minte, pricepere și îndrăzneală)

Vă prezentăm vârful iceberg-ului care este proiectul Harta creativității județului Dâmbovița – instrument de formare culturală și antreprenorială a elevilor de liceu. Între aprilie și noiembrie 2012, Asociația cultural-educativă “Ambasadorii Prieteniei” din Târgoviște a desfășurat un proiect foarte ambițios, pe care, atât de aproape de finalul demersului nu îl poate descrie mai amplu sau mai riguros. Acum un an, am depus la Administrația Fondului Cultural Național un proiect de educație culturală, prin care ne propuneam să îi provocăm pe aproximativ 20 de elevi din liceele târgoviștene să ia contact cu fenomenul creativității, cu antreprenoriatul din domeniul cultural și să prezinte publicului local ce au înțeles din această experiență.

Ce veți vedea în acest catalog, este doar o mică parte din ce a intenționat proiectul și, sperăm, că și din ce înseamnă inovație și creativitate economică în județul nostru. Unii dintre elevii înscriși în proiect s-au retras pe parcurs, din diferite motive, nu am ajuns la toate companiile sau persoanele care desfășoară activități creative, iar acolo unde am fost, nu am reușit să obținem informații foarte consistente, întotdeauna. Acestea sunt rațiunile pentru care am definit din start prezentarea noastră, drept un vârf de iceberg.

Chiar dacă nu vă vom expune aici tot procesul pe care l-am parcurs în cele șapte luni ale proiectului, am considerat util să vă împărtășim cât putem de mult din demersul nostru inedit pentru că dorim să extindem provocarea către întreaga comunitate locală (nu doar elevii și familiile lor au nevoie de inspirație de la cei curajoși și imaginativi);
Acest catalog este destinat, cu precădere, elevilor care nu au participat la proiect, ca și tuturor persoanelor interesate de educația copiilor, oamenilor care au idei de afaceri, dar nu au destulă determinare să înceapă ceva concret, autorităților care nu sunt destul de atente la toate posibilitățile de dezvoltare ale județului și oricărui om obișnuit pentru care bunul simț este firul conducător în viață.
Le mulțumim elevilor care au scris poveștile acestui catalog, le mulțumim creativilor care ne-au oferit interviuri, le mulțumim partenerilor care ne-au finanțat sau ajutat la formarea elevilor și, vă mulțumim dumneavoastră, cititorilor care nu veți arunca pe un raft acest material fără să îl fi răsfoit măcar.

Corina Leca – coordonatorul proiectului

Finanţare: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul jud. de cultură, Consiliul local-Primăria Târgoviște și BCR.
 


înapoi la pagina principală
 
inchis