Suna clocoticii-n iarba: incepe coasa. Practici agricole si biodiversitate

Inregistrare_Conf_14 februarie 2011

Muzeul Naţional al Ţăranului Român – cunoscut pe vremuri şi ca Muzeul de la Şosea, va continua şi în 2011 ciclul său de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală. Conferinţele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialişti din domeniile umaniste şi se organizează în fiecare lună, la Clubul Ţăranului.

pict14603

Luni, 14 februarie 2011, la ora 18:00, la Clubul Ţăranului, vă invităm să aflaţi mai multe despre legătura dintre practicile agricole, biodiversitate, sustenabilitate şi tradiţii locale.

Moderator:

Vintilă Mihăilescu, antropolog

Invitaţi:

Anna Dahlström, istoric al agriculturii, Institutul de Biodiversitate, Uppsala, Suedia

Tommy Lennartsson, biolog, Institutul de Biodiversitate, Uppsala, Suedia

Anamaria Iuga, etnolog, Muzeul Naţional al Ţăranului Român


Considerată de biologi drept una din zonele cheie ale Europei, România deţine o vastă biodiversitate şi un peisaj agricol şi natural exploatat aproape integral prin metode tradiţionale, abandonate în ţările din Europa de Vest. Multe sate încă respiră în ritmul naturii, imprimat în tradiţiile locale, şi încă nu se confruntă cu problemele întâlnite în ţările europene ce se supun practicilor agricole industriale.

_dsc01311

Muncile agricole se fac la timpul potrivit: se coseşte iarba când sună „clocoticii” în iarbă, semn că e iarba coaptă; pornesc oile la munte la început de mai (Sf. Gheorghe pe stil vechi), când se măsoară laptele la „sâmbra oilor” (sau „ruptul sterpelor”), ca să ştie fiecare familie câtă brânză primeşte pe timpul verii de la stână; se rotesc culturile de plante, în aşa fel încât pământul să se odihnească o data la 2-3 ani.

_dsc04101

Cercetarea româno-suedeză a două sate din Maramureş a scos la iveală felul în care metodele agricole tradiţionale menţin condiţii propice de dezvoltare pentru specii de plante care sunt deja ameninţate cu dispariţia în alte ţări europene.

Partener: Clubul Ţăranului

Parteneri media : 24-Fun, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, RFI, Port.ro, metropotam.ro, Hot News, webpr.ro, www.calendarevenimete.ro, LiterNet, Observator cultural, Cultura, www.modernism.ro, www.artclue.net, LacasuriOrtodoxe.ro, OnlineGallery.ro, www.121.ro, www.comunicatedepresa.ro.

_dsc03521

0 Responses to “Suna clocoticii-n iarba: incepe coasa. Practici agricole si biodiversitate”


  • No Comments

Leave a Reply


+ 5 = seven