To Virtual Tour
Whatever others may feel, we feel at home in our Museum. We feel good here, we like to look around the rooms with painted walls, full of beautiful, surprising or simply familiar objects. We feel closer to our parents and know there are stories here to share with our children. Working together everyday, we sometimes feel like a big family. Do you hesitate to believe us? Come to the Peasant Museum and see for yourself…
Eco-atitudini, eco-cultură şi eco-arhitectură
Joi, 19 mai, la ora 18:00, la Muzeul Ţăranului Român, sala „Horia Bernea” (intrarea Monetăriei) va avea loc conferinţa zeppelin despre eco-atitudini, despre eco-cultură şi eco-arhitectură cu doi invitaţi speciali: arhitectul german Eike Roswag şi arhitectul Şerban Sturdza.
„Această ediţie zeppelin ne va arăta că se poate face arhitectură sustenabilă şi încă una cu virtuţi estetice contemporane, chiar cu mijloace materiale foarte reduse. Mult mai important este know-how-ul, sistemul de organizare a resurselor, regulile care să acţioneze coerent şi determinant în a face lucruri frumoase. Cele mai multe clădiri care se numesc sustenabile sau eco nu reuşesc să fie decât construcţii anodine, să formeze imagistic oraşele şi să contribuie la degradarea socială. Fără o abordare integrată, aşa cum veţi vedea în seara asta la zeppelin, fără o arhitectură de calitate, prevăd că ne îndreptăm spre o altă lume gri şi plicticoasă în care ne împăcăm conştiinţa cu faptul că am dat oamenilor nişte barăci banale, dar „eco”, susţine arh. Constantin Goagea, directorul revistei zeppelin.
Eike Roswag, unul dintre directorii asocierii multidisciplinare Zieger / Roswag / Seiler Architekten Ingenieure (www.zrs-berlin.de), este totodată unul dintre cei mai interesanți reprezentanți ai tinerei generații de arhitecți germani. Lucrările sale au primit numeroase premii (printre care Aga Khan Award în 2007) și au fost publicate în cele mai importante reviste. Biroul s-a specializat în practica și cercetarea de vârf în domeniul arhitecturii din pământ și din alte materiale naturale și în cel al construcțiilor sustenabile.
Șerban Sturdza este multiplu câștigător al Bienalei de Arhitectură București (în cadrul biroului Prodid și în diferite forme de parteneriat) și a unor concursuri naționale de arhitectură, urbanism, restaurare și design și este una dintre personalitățile culturale ale României de astăzi. Dincolo de acestea, se numără printre cei mai activi promotori din România ai revalorificării tehnicilor și materialelor tradiționale, dar şi un activist în domeniul recuperărilor patrimoniale.
\"Ne așteptăm la un Zeppelin memorabil datorită prezenței a doi arhitecți de top și a unui subiect foarte fierbinte. Eco-arhitectura și sustenabilitatea sunt deja subiecte inconturnabile, însă mai mult din punct de vedere al performanțelor tehnice și mai nou al normelor și mai puțin din cel al calității arhitecturale. Ei bine, vom vedea și vom discuta cu această ocazie despre cum ecologia și recuperarea unor tradiții pot genera arhitectură de calitate. Va fi vorba despre responsabilitate și materiale naturale, dar și despre modernitate, inovație și spații valoroase.\", afirmă arh. Ştefan Ghenciulescu, Redactor-Şef revista zeppelin.
Cum rezistă materialele naturale în confruntarea cu formele pure, cu geometria modernităţii, cum redescoperim tradiţiile constructive şi le punem alături de tehnologii actuale, ce înseamnă investiţiile şi costurile unor astfel de lucrări, cât este de învăţat, de la cine, pentru ce? Eco-zeppelin - prima sesiune critică asupra acestui subiect.


www.e-zeppelin.ro
www.zeppelin-magazine.net
 


back to main page
 
closed