To Virtual Tour
Whatever others may feel, we feel at home in our Museum. We feel good here, we like to look around the rooms with painted walls, full of beautiful, surprising or simply familiar objects. We feel closer to our parents and know there are stories here to share with our children. Working together everyday, we sometimes feel like a big family. Do you hesitate to believe us? Come to the Peasant Museum and see for yourself…
Târg experimental, ateliere de îndemânare, dezbateri și prezentări de proiecte inedite la prima ediție a Forumului Tradiţiilor Creative

Un târg experimental, mai multe ateliere de îndemânare, tururi prin Arhiva de Imagine, dezbateri cu reprezentanți de vază și prezentări de proiecte inedite sunt găzduite, în această toamnă, de Muzeul Țăranului Român în cadrul primei ediții a Forumului Tradițiilor Creative (6-10 septembrie 2017), un eveniment care promovează ideea inovatoare a modernității tradițiilor, percepute deopotrivă ca sursă de inspirație ce vine dinspre trecut și ca resursă culturală orientată spre viitor.

Forumul Tradițiilor Creative reprezintă o oportunitate de prezentare și de promovare a actorilor culturali și socio-economici care, în activitățile pe care le desfășoară, abordează creativ moștenirile culturale tradiționale: organizații culturale în care designeri sau arhitecți lucrează împreună cu meșteri populari; instituții și organizații active în industriile verzi, ori în promovarea peisajelor culturale și a produselor locale; organizații specializate în educația pentru patrimoniu.

PROGRAM
Forumul Tradițiilor Creative, ediția I
6-10 septembrie 2017
Intrare liberă
* SECȚIUNEA TÂRG
Expunere și vânzare a produselor şi proiectelor participante
6-10 septembrie 2017 - între orele 10:00 – 18:00


* SECȚIUNEA FORUM
Prezentări, mese rotunde, dezbateri, ateliere pentru copii și adulți, tururi ghidate

Deschidere Forum
6 septembrie 2017, între orele 11:00 – 13:00

Masă rotundă: Ce sunt tradițiile creative?
6 sept. 2017, între orele 18:00 – 20:00

Conferinţă antreprenori / manageri / finanţatori din domeniul tradițiilor creative
7 septembrie, între orele 18:00 și 20:00

Contribuţia României la patrimoniul european, contribuţia Europei la moştenirea românească
8 septembrie, între orele 15:30 și 17:30

Oportunităţi de finanţare şi pieţe de desfacere
8 septembrie, între orele 18:00 și 20:00

Perspective / follow-up Forumul Tradițiilor Creative: 2018 – Anul European al Patrimoniului Cultural și 2019 (ianuarie – iunie) – Preşedinţia României a Consiliului Uniunii Europene
10 septembrie, între orele 11:30 și 13:30


„Astfel de inițiative există de mult în alte țări europene. În mod aparent paradoxal, ele sunt mai frecvente exact acolo unde despărțirea de obiceiuri a avut loc mai demult și este mai profundă, nevoia de recuperare fiind astfel și ea mai acută. În multe privințe, proiectul «tradițiilor creative» se aseamănă așadar cu inițiative, programe și instituții care funcționează deja aproximativ în acest fel în Europa. La noi este vorba mai ales de o formalizare și federare a unor astfel de inițiative, încă sporadice, individuale sau de grup și răspândite în diferite colțuri ale țării’’, explică prof. Vintilă Mihăilescu, antropolog și expert în cadrul proiectului.

Pe lângă componenta foarte importantă de promovare, evenimentul își propune să ofere în egală măsură un context pentru dialog și reflexivitate. Ca urmare, în cadrul Forumului Tradițiilor Creative sunt organizate dezbateri, mese rotunde și prezentări în care specialiști din domeniul patrimoniului și practicieni din industriile creative se întâlnesc cu cercetători din aria științelor sociale, care își îndreaptă atenția asupra formelor de manifestare a tradițiilor în contemporaneitate.

„Ediția din acest an a Forumului Tradițiilor Creative îşi propune să aducă laolaltă arta, meşteşugurile şi industriile creative, alături de antreprenori şi reprezentanţi ai patrimoniului cultural, dar și instituții/ specialiști care promovează proiecte dedicate conștientizării importanței peisajelor culturale. Ne dorim crearea unui spaţiu de dezbatere şi de întâlnire a diverşilor actori interesaţi de tradiţii creative – nu doar de conservarea și păstrarea tradițiilor transmise de generații, ci valorificarea lor într-un mod inedit și creativ, care să pună în perspectivă deopotrivă trecutul și viitorul. Inițiativa se înscrie într-un demers de recuperare a tradiţiilor ce pot alimenta industriile creative pentru a deveni o resursă legitimă de economie modernă, cu capacitate de creştere şi creare de noi ocupaţii şi locuri de muncă”, declară Teodor Frolu, director DC Communication, partener al proiectului.

„Forumul Tradițiilor Creative este un spaţiu deschis, o platformă pentru înţelegerea şi transferul de cunoştinţe în domeniul tradiţiilor creative, care valorifică specificul local sau revitalizează meserii tradiţionale. Totodată, în cadrul Forumului dorim nu doar să aducem laolaltă inițiative existente, ci și să le inspirăm pe cele viitoare, continuînd susținerea proiectelor culturale interdisciplinare care construiesc prin forme de creativitate, inovativ exploatate, un spațiu interactiv de cultură tradițională și urbană, promotor de plus valoare pe piața culturală românească, spune Lila Passima, director al Muzeului Național al Țăranului Român.

Forumul Tradițiilor Creative este integrat într-o mişcare strategică pe termen lung - platforma România Tradiţiilor Creative, proiect iniţiat de Muzeul Național al Ţăranului Român în parteneriat cu DC Communication, Ordinul Arhitecţilor din România, Fundaţia Calea Victoriei şi Masterul de Studii Vizuale şi Societate al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. În acest an, proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi sub înaltul patronaj al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, în pregătirea Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018.


Parteneri
DC Communication , Fundaţia Calea Victoriei , Ordinul Arhitecţilor din România , Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative

Finanţatori
Sub înaltul patronaj al Reprezentanţei Comisiei Europene în România & Administraţia Fondului Cultural Naţional

Susţinători
Banca Mondială, Institutul Cultural Român, Carrefour România, Clubul Ţăranului
The Institute

Info FB.com/events/166659773907526
facebook.com/TraditiiCreative


Oana Perju – coordonator proiect, perju.oana@gmail.com, 0722 668 180 

 
back to main page
 
closed