To Virtual Tour
Whatever others may feel, we feel at home in our Museum. We feel good here, we like to look around the rooms with painted walls, full of beautiful, surprising or simply familiar objects. We feel closer to our parents and know there are stories here to share with our children. Working together everyday, we sometimes feel like a big family. Do you hesitate to believe us? Come to the Peasant Museum and see for yourself…
George Löwendal. Întâlnirile mele cu țăranii
GEORGE LÖWENDAL

Întâlnirile mele cu țăraniiExpoziție de pictură și grafică

26 noiembrie 2014 – 8 ianuarie 2015Muzeul Național al Țăranului Român

Sala Tancred Bănățeanu


Vernisaj 26 noiembrie 2014, ora 18.00Expoziția de pictură și grafică George Löwendal. Întâlnirile mele cu țăranii prezintă, în Sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 26 noiembrie 2014 – 8 ianuarie 2015, o galerie de portrete unice în pictura românească modernă. Realizate de-a lungul a trei decenii (1933-1963), aceste „chipuri‟ de țărănci și țărani sunt însoțite, pentru prima dată, de fragmente inedite din însemnările artistului.Împreună, imaginile și textele restituie dimensiunea unui pictor „etnograf‟, care a documentat chipuri și vederi din țara sa de adopție, România. (Re)cunoscut și consacrat ca „pictor al țăranilor‟, George baron Löwendal și-a asumat cu bună știință sarcina de a înregistra, în tablourile sale, fragmente ale unei istorii (stră)vechi, pe cale de a se pierde în zorii timpurilor moderne:"Ani de-a rândul am petrecut între țărani.

Muncind alături de ei la câmp și în muncile casnice, m-am împrietenit cu sute dintre ei și poate că asta s-a oglindit și în nenumăratele cartoane și pânze ale mele. Am nădejdea că în multe chipuri de țărani ce am pictat am reușit să redau uneori și starea lor sufletească; dar firește că nu puteam să nu mă entuziasmez și de portul lor, păstrat nevătămat nu de secole, ci poate de milenii. Mi-am dat repede seama că marile descoperiri în domeniul tehnicii nu vor întârzia să modifice felul de trai și deci întreaga înfățișare a țăranilor și m-am simțit răspunzător, ca martor ocular, de a păstra ceea ce nu peste multă vreme va dispare cu desăvârșire."

(fragment din însemnările lui George Löwendal)Expoziția, care prezintă peste 75 de lucrări aparținând Fundației Löwendal, încheie acum, la Muzeul Național al Țăranului Român, seria de manifestări ce au comemorat o jumătate de secol de la moartea artistului. Ea este, totodată, un omagiu adus muzeului însuși, ca loc al tradiției: aceeași tradiție pe care a documentat-o în tabourile sale și pictorul-baron, ajuns „din voia soartei“ pe meleagurile noastre. Și, așa cum scria, în 1935, Alexandru Tzigara-Samurcaș, fondatorul Muzeului, „pentru a fi făcut această minune, George Löwendal a preamărit țara unde și-a oprit pribegia și noi îi rămânem adânc recunoscători“.Curatori:prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu

drd. Cristina CojocaruRecital de muzică tradiţională românească susținut de

Grigore Leșe (www. grigorelese.com)Organizator: Fundația Löwendal (www.lowendal.ro)

Co-organizator: Muzeul Național al Țăranului Român (www.muzeultaranuluiroman.ro)

Partener:

Domeniul Manasia (www.domeniulmanasia.ro)

Artindex (www.artindex.ro)George Löwendal

Pictor, grafician, pedagog și maestru al primelor generații de artiști plastici din România postbelică, George baron Löwendal (1897, Sankt-Petersburg – 1964, București) a fost și un remarcabil om de teatru. Născut într-o familie danezo-rusă cu origini nobiliare, format în Rusia avangardelor artistice, s-a afirmat ca pictor decorator în Bucureștiul anilor ’20, devenind, ulterior, timp de aproape un deceniu, scenograful Teatrului Național din Cernăuți. În cosmopolitul oraș bucovinean, a creat decoruri de referință și a înființat, în 1928, primul teatru profesionist de marionete din România.Receptiv la mutațiile scenei începutului de secol XX (futurism, constructivism, expresionism), a susținut prin întreaga sa operă mișcarea de teatralizare a teatrului, fiind colaboratorul apropiat al celor mai însemnați regizori români și trezind admirația celor mai exigenți critici și artiști ai timpului său.

Fundaţia LöwendalFundaţia Löwendal îşi propune valorificarea creaţiei pictorului și scenografului George Löwendal, o figură marcantă a lumii artistice românești interbelice și postbelice și producerea și organizarea de proiecte curatoriale, editoriale și educaționale în domeniile artelor vizuale și ale spectacolului.Fundația Löwendal sprijină şi încurajează artele contemporane prin derularea de proiecte multidisciplinare în parteneriat cu organizații și instituții culturale din țară și străinătate.

¬¬

Fundația Löwendal este producător și organizator de proiecte și programe culturale.

anual, Fundația Löwendal organizează Concursul Național de Scenografie „George Löwendal”, un proiect unic în România și un brand exclusiv al Fundației Löwendal.

Fundația Löwendal

P-ța Gheorghe Cantacuzino nr. 1

București

fundatia@lowendal.org

www.lowendal.ro

www.facebook.com/lowendalfoundation

back to main page
 
closed