To Virtual Tour
Whatever others may feel, we feel at home in our Museum. We feel good here, we like to look around the rooms with painted walls, full of beautiful, surprising or simply familiar objects. We feel closer to our parents and know there are stories here to share with our children. Working together everyday, we sometimes feel like a big family. Do you hesitate to believe us? Come to the Peasant Museum and see for yourself…
Ia, ADN-ul civilizației montane românești | Lansare de carte
6 martie 2020, de la ora 16.00, Sala Acvariu
Muzeul Național al Țăranului Român

 


Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă vineri, 6 martie 2020, de la ora 16.00, la Sala Acvariu, la prezentarea de carte Ia, ADN-ul civilizației montane românești, având ca autori pe Vasile Avădănei și Lidia Avădănei.


Lucrarea prezintă multitudinea calităților și rolul major al iei în cultura și viața românului. Pe baza unor trăiri și cunoștințe directe, autorii au putut pătrunde în tainele universului sătesc, pentru a le înfățișa în carte, într-o formă inedită, din care transpare atașamentul lor pentru lumea satului montan și pentru creațiile tradiționale, încărcate de informații și practici.


Cititorii sunt îndemnați la un exercițiu de meditație asupra calităților estetice ale culturii populare, pentru a le transmite generațiilor viitoare. Este vorba de un îndemn la meditație și la un dialog cu sine în trei ipostaze: meditație asupra vieții de la munte, meditație asupra iei ca element de „însămânțare a optimismului“ și un dialog tainic cu ia, apropiat de o practică ezoterică.


Sunt abordate elemente care fac conexiune cu niveluri superioare de spiritualitate, care întăresc măreția istorică a poporului român și o asociază cu manifestările și preocupările contemporane asupra originii noastre, ca neam. Finalul cărții se vrea, într-un fel, apoteotic, autorii parafrazând: „dacă ie nu e, nimic nu e!” dar, „dacă ie e, speranță e!”


Prezintă: conf. univ. dr. Mihai Milca (SNSPA)


Lucrarea a fost elaborată prin Asociația Centrul de Incubare Creativ – Inovativ de Afaceri (CICIA) Roznov, în cadrul unui proiect finanțat de Consiliul Județean Neamț.

 


back to main page
 
closed