To Virtual Tour
Whatever others may feel, we feel at home in our Museum. We feel good here, we like to look around the rooms with painted walls, full of beautiful, surprising or simply familiar objects. We feel closer to our parents and know there are stories here to share with our children. Working together everyday, we sometimes feel like a big family. Do you hesitate to believe us? Come to the Peasant Museum and see for yourself…
IN MEMORIAM Anca Giurchescu
S-a stins Anca Giurchescu (1930-2015), eminent cercetător în etnocoreologie și unul din fondatorii acestei discipline, o personalitate proeminentă în Consiliului Internațional al Muzicii Tradiționale (ICTM),

președintele onorific al Grupului său de cercetare etnocoreologică, doctor Honoris Causa al Universității Roehampton din Londra, multiplu distins cu premii în Statele Unite și Danemarca.Energia, dinamismul și inteligența sa strălucitoare i-a electrizat pe numeroșii discipoli din toată lumea care au înconjurat-o până la capăt. Contribuțiile sale științifice au devenit deja, pentru cercetătorii din domeniul dansului, “clasice”.Anca Giurchescu. Etnocoreolog român/danez (1930-2015)A absolvit institutul de educație fizică în București, în 1963.

Vreme de 25 de ani a fost cercetător în domeniul dansului în Institutul de etnografie și folclor.

În 1979 s-a stabilit în Danemarca, cu statutul de refugiat politic. Aici și-a continuat cercetările cu sprijinul Consililului Național Danez pentru Cercetare în Domeniul Umanist și al Arhivelor de Folclor ale Danemarcei.Contribuții importante :Întemeierea analizei structurale a dansului (în colaborare cu Grupul de studii în etnocoreologie al Consiliului International pentru Muzică Traditională, ICTM, 1962 - 1976).Cercetarea contextuală a dansului (cu atenție specială asupra ritualului de vindecare Călușul).Studiul procesului de creare și transformare a dansului (din ambele perspective: a insiderilor și a cercetătorului); dansul și politica (despre manipularea dansului ca simbol al puterii în discursul politic).Dansul ca marker al identității etnice (în special în legătură cu romii și vlahii).Dansul popular pe muzică de manele și impactul acestuia asupra societății românești (în colaborare cu o echipă de etnomuzicologi și antropologi din România, Statele Unite și Franța).A desfășurat cercetări de teren extensive în România, Danemarca și sud-estul Europei (Grecia, Turcia, Bulgaria, Serbia), cu accent asupra teoriei și metodei.

A contribuit la diseminarea etnocoreologiei prin numeroase publicații, conferințe și comunicări susținute în universități și diferite forum-uri științifice în 13 țări europene și în USA.Membru al ICTM începând din 1962.

Președinte al grupului de studii în etnocoreologie al ICTM (1998-2006), în ultimii ani Președinte onorific.

Doctor honoris causa al universității Roehampton din Londra, începând din 2009.Premii: IREX, New York, 1974; American Academy of Sciences, 1978; Consiliul danez pentru cercetare în domeniul umanist, între 1982 și 2000.

 

Back to main page
 
closed