To Virtual Tour
Whatever others may feel, we feel at home in our Museum. We feel good here, we like to look around the rooms with painted walls, full of beautiful, surprising or simply familiar objects. We feel closer to our parents and know there are stories here to share with our children. Working together everyday, we sometimes feel like a big family. Do you hesitate to believe us? Come to the Peasant Museum and see for yourself…
MARIA PIPAȘ – dantele și broderii
Odoare dintr-un sipet neștiut (I)

MARIA PIPAȘ – dantele și broderii
27 martie – 27 aprilie 2014, Sala Irina Nicolau
Muzeul Național al Țăranului Român


Muzeul Naţional al Țăranului Român vă așteaptă joi, 27 martie 2014, ora 17.00, la Sala Irina Nicolau la vernisajul expoziției MARIA PIPAȘ – dantele și broderii.

Această expoziţie deschide un nou ciclu de expoziţii tematice, centrate pe un anume tip de obiect, care au menirea de a aduce în prim-planul vieţii culturale adevărate comori ascunse în colecţii particulare cunoscute sau mai puţin cunoscute, răspândite în întreaga ţară.
Expoziţia este o reverență în fața frumosului, pe care o facem în amintirea soților Maria și Nicolae Pipaş din Tisa, judeţul Maramureş, colecționari de artă și totodată pricepuţi meșteri țesători. Este un gest de respect faţă de munca acestora, materializată într-o fabuloasă colecţie de artă tradiţională și modernă, prea puţin cunoscută publicului obișnuit.
Fondul bogat, preţios și bine păstrat de dantele și broderii din această colecţie, de care s-a ocupat întreaga viaţă Maria Pipaş, cuprinde peste 2000 de piese (modele întregi şi fragmente de broderie) din secolele XVIII – XX, obiecte de mare rafinament, lucrate în stiluri și tehnici diferite, adunate în peste 30 de ani de căutări.
Gustul desăvârşit pentru arta adevărată și dragostea pentru dantela veche, lucrată de mână, veneau la Maria Pipaş din interior, nu erau formate de vreo școală. Și-a dorit mereu ca această îndeletnicire, ridicată la rang de artă, să fie cunoscută; a sperat cu încăpățânare să convingă că ea mai poate fi practicată și astăzi, pentru ca arta, frumosul, să nu dispară din căminele românilor.
Cu gândul că numeroasele ei cunoștințe vor fi de folos celor care sunt interesați de industria casnică, s-a străduit să-și scoată fantasmele dantelate, în care a investit mult timp și nu puţini bani, în lume. Din păcate a avut de puţine ori această șansă.


Expoziţia va putea fi vizitată la Muzeul Naţional al Țăranului Român, până pe 27 aprilie 2014.back to main page
 
closed