To Virtual Tour
Whatever others may feel, we feel at home in our Museum. We feel good here, we like to look around the rooms with painted walls, full of beautiful, surprising or simply familiar objects. We feel closer to our parents and know there are stories here to share with our children. Working together everyday, we sometimes feel like a big family. Do you hesitate to believe us? Come to the Peasant Museum and see for yourself…
Muzeul Național al Țăranului Român a câștigat premiul ASER 2013
Muzeul Național al Țăranului Român a câștigat premiul ASER 2013 pentru realizarea de excepție a expoziției temporare și a catalogului de expoziție cu titlul Picu Pătruț. Ultimul mare miniaturist al Europei, organizată între 14 septembrie și 2 decembrie 2012, la Sala Oaspeți. Premiul a fost acordat în cadrul Conferinței Asociației de Științe Etnologice din România, ediția a IX-a, care a avut loc la Sibiu, în perioada 2 – 3 octombrie 2013.

Expoziția Picu Pătruț. Ultimul mare miniaturist al Europei a marcat principalele etape ale vieții și creației lui Picu Pătruț, începând de la vârsta de 19 ani, când a compus prima carte și a desenat primele miniaturi continuând cu anii 1848-1852, când funcționa ca eclesiarh (cârsnic) la biserica veche din sat, dar și la școala din Săliște, precum și etapa 1862-1872 când, „avea să fie tuns” monah la Schitul Cheia (din Vâlcea) fără a se călugări. Numit „călugărul-țăran”, „artistul-țăran” sau „Anton Pann al Ardealului”, Picu Pătruț a dovedit în întreaga sa operă că este rafinat, că are o mână sigură și o mare putere de înțelegere a culorilor.

Expoziția Picu Pătruț. Ultimul mare miniaturist al Europei a mai primit, de asemenea, mențiune în cadrul Premiilor Comitetului Național ICOM.


Back to main page
 
closed