To Virtual Tour
Whatever others may feel, we feel at home in our Museum. We feel good here, we like to look around the rooms with painted walls, full of beautiful, surprising or simply familiar objects. We feel closer to our parents and know there are stories here to share with our children. Working together everyday, we sometimes feel like a big family. Do you hesitate to believe us? Come to the Peasant Museum and see for yourself…
S.O.S. – Case în pericol!
Muzeul Momârlanului din Slătinioara, județul Hunedoara, inițiază, în parteneriat cu Rețeaua Colecțiilor și Muzeelor Etnografice Sătești Particulare din România (RECOMESPAR), un proiect de strămutare a unei case tradiționale din lemn, una dintre cele mai vechi construcții de acest tip din zonă, în incinta Muzeului. Muzeul Momârlanilor se află în proprietatea colecționarilor Lucreția Mălinesc și Petru Gălățan, membri ai RECOMESPAR, îndârjiți păstrători ai valorilor vieții tradiționale de pe Valea Jiului. Construcția este reprezentativă pentru Valea Jiului Superior și va adăposti o parte din valoroasa colecție de obiecte etnografice care nu a putut fi expusă în sediul actual al Muzeului, obiecte care în momentul de față zac, departe de privirile vizitatorilor, în lăzile din podul casei colecționarilor: costume tradiționale, piese de mobilier, unelte etc., recompunând imaginea unui mod de viață de o mare frumusețe și vechime.

Casa, compusă din pivniță, prispă și două camere cu intrare separata, a fost de curând achiziționată de la un vecin; acesta, neavând resurse financiare să o întrețină, a decis să o vândă colecționarilor. Strămutarea casei se va face pe o distanță de doar 200 de metri, iar la reasamblarea ei vor participa membri ai comunității locale; zidăria de piatră de la nivelul pivniței și acoperirea cu sită va fi făcută de către meșteri locali. Construcția a început să se degradeze și riscă să nu mai poată fi salvată, dacă nu va fi mutată în curând.

Deși s-a reușit în câteva săptămâni, prin bunăvoința iubitorilor de patrimoniu etnografic și cu sprijinul Asociației MONUMENTUM, strângerea unei sume cu care să se poată porni strămutarea casei, fondurile sunt încă insuficiente pentru a duce lucrările la bun sfârșit. De aceea, facem apel în continuare la cei care doresc să contribuie la salvgardarea arhitecturii vernaculare și la promovarea patrimoniului etnografic să ofere o mână de ajutor prin implicare directă sau prin sprijin financiar. Pentru acest proiect se poate dona în contul Rețelei Colecțiilor și Muzeelor Etnografice Sătești Particulare din România: RO14BRDE330SV61332133300, cu mențiunea: „pentru proiectul Slătinioara”.

RECOMESPAR a fost înființată în anul 2011 în cadrul unui proiect de cercetare și promovare a colecțiilor etnografice private sătești derulat de către direcția Cercetare al MNȚR și își propune punerea în valoare a patrimoniului etnografic local din fiecare regiune a țării. Proiectul se va desfășura cu concursul specialiștilor de la Muzeul Național al Țăranului Român, partener tradițional al RECOMESPAR.

 
Back to main page
 
closed