To Virtual Tour
Whatever others may feel, we feel at home in our Museum. We feel good here, we like to look around the rooms with painted walls, full of beautiful, surprising or simply familiar objects. We feel closer to our parents and know there are stories here to share with our children. Working together everyday, we sometimes feel like a big family. Do you hesitate to believe us? Come to the Peasant Museum and see for yourself…
Școala de-Acasă Hundorf 2021
Laboratorul Rezidențe de Arhivă
Interesat de reflectarea artistică a satului contemporan, Muzeul Național al Țăranului Român, prin Arhiva de Imagine MȚR, este în acest an partenerul Asociației „Acasă la Hundorf” pentru programul de rezidențe artistice „Școala de-Acasă”.
 

Pe toată durata verii, în Casa de-Acasă din comuna Viișoara, județul Mureș, se derulează o serie de rezidențe artistice inter– și transdisciplinare, dedicate artiștilor emergenți și orientate spre cercetarea artistică ce presupune observarea realităților rurale și reflectarea lor în proiecte personale și de grup. Întâlnirea nemediată dintre cele două comunități – cea artistică și cea rurală – contribuie la descoperire reciprocă și apropiere între două lumi aparent îndepărtate.

În acest context, în luna august 2021 se va desfășura proiectul pilot „Laboratorul Rezidențe de Arhivă”, în care curatorii și cercetătorii de la Arhiva de Imagine MȚR se întâlnesc cu artiștii selectați în program, într-un dialog deschis, activ, orientat spre schimbul de experiență și de priviri. Preocuparea muzeului pentru cercetarea și expunerea vieții țărănești contemporane vine în întâmpinarea artiștilor și a căutărilor lor, încurajând demersul creator și o înțelegere nouă, proaspătă asupra universului țărănesc contemporan. Ne întâlnim deopotrivă în mediul online și fizic, la Casa de-Acasă din Viișoara.

Totodată, echipa muzeului este deschisă solicitărilor de documentare ale participanților în program și sprijină accesul la materialele din arhiva de specialitate a muzeului, deopotrivă sursă de cercetare și de inspirație. În măsura în care aceștia au nevoie, specialiștii de la Arhiva de Imagine MȚR oferă informații și resurse și facilitează discuții și întâlniri cu specialiști din domeniu. Prin parteneriatul cu Asociația „Acasă la Hundorf” și implicarea activă în program, Muzeul Național al Țăranului Român contribuie la promovarea tinerilor artiști, prin canalele proprii de comunicare.

***

Asociația „Acasă la Hundorf” a inițiat și derulează programul „Școala de-Acasă”, un program anual de rezidențe artistice și întâlniri formatoare, care are loc într-un sat transilvan (Hundorf, azi – Viișoara, judetul Mureș, între Sighișoara și Mediaș).

În acest an, programul a ajuns la a cincea ediție, fiind înscriși un număr de 50 de tineri, dintre care 18 au fost selecționați pentru participarea la rezidențe.

Până acum, Școala de-Acasă a găzduit aproximativ 60 de tineri artiști, care au participat mai apoi la evenimente importante, precum ANIMEST, ART SAFARI, Salonul Național de Grafică, Salonul Național de Gravură, DIPLOMA etc
.
 

  
back to main page
 
closed